ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 05/04/2019

ПОТПИСАНО ВИШЕ УГОВОРА ЗА ИЗГРАДЊУ ЕНЕРГЕТСКИХ ОБЈЕКАТА У СРПСКОЈ

 

Ресорно министарство ће наставити да развија конкурентску способност "Електропривреде Републике Српске", те ће у току ове године бити предложен нови закон о електричној енергији на основу којег ће бити покренут процес темељног реструктурисања односа у оквиру електросистема Српске

 

Разговарао: Миломир САВИЋ

БАЊАЛУКА, 5. АПРИЛА /СРНА/ - Министарство енергетике и рударства Републике Српске, током првих 100 дана рада Владе, потписало је више уговора за изградњу енергетских објеката у Српској, те додијелило низ концесија за експлоатацију минералних сировина, чиме су створене нове развојне шансе за Српску, рекао је ресорни министар Петар Ђокић.

Ђокић је у интервјуу Срни нагласио да је у овом периоду урађено много у области електроенергетике Српске заједно са Владом Србије, те радом заједничког Сталног енергетског комитета иницирано потписивање Протокола о сарадњи на изградњи три хидроелектране у горњем току Дрине - "Фоча", "Паунци" и "Бук Бијела" укупне инвестиционе вриједности веће од 500 милиона евра.

"Сада крећемо у оперативне активности, са намјером да у овој години почне изградња хидроелектране /ХЕ/ `Бук Бијела`. Увјерен сам да овај циљ може бити остварен заједно са Владом Србије", истакао је Ђокић.

Он је рекао да је планирано да на изградњи ХЕ "Бук Бијела" буде ангажовано 500 радника и да домаће компаније учествују у најмање 50 одсто радова на овом и другим енергетским објектима.

Према његовим ријечима, ресорно министарство је интензивно радило и на даљој реализацији пројекта изградње ХЕ "Дабар", чија је инвестициона вриједност повећана на 466 милиона КМ. Ђокић је рекао да је Влада Српске потврдила докапитализацију ове хидроелектране са 34 милиона КМ од њеног већинског власника ХЕ "Требишњица".

Ђокић каже да је у области електроенергетике потписан и концесиони уговор за изградњу вјетроелектране "Гребак" код Невесиња, инсталисане снаге око 52 мегавата, а вриједност инвестиције је 150 милиона КМ.

Он је у интервјуу Срни навео да је ресорно министарство додијелило концесије за мале хидроелектране и наставља са реализацијом малих хидроенергетских пројеката у Српској са домаћим и иностраним партнерима.

Ђокић је рекао да је у области рударства закључен споразум са једном компанијом за експлоатацију олова и цинка на подручју општине Фоча, чија вриједност у почетној фази износи осам милиона КМ.

Он наглашава да се ресорно министарство крајње одговорно односи према ресурсима којима управља Република Српска и истиче да је закључено више концесионих уговора за екаплоатацију минералних сировина, прије свега агрегата камена.

Ђокић додаје да су покренуте активности за раскид неколико концесионих уговора због непоштовања услова као што је случај са вјетроелектраном "Tрусина".

"Када је ријеч о развоју индустрије, пружали смо подршку и подстицали додатне активности. У првим мјесецима ове године компанија `Алумина` из Зворника и остале фабрике из сектора базне хемијске индустрије или црне металургије имале су видљиве резултате, чиме су допринијеле расту бруто домаћег производа у Српској", истакао је Ђокић.

Он је нагласио да је у периоду 100 дана рада Владе Републике Српске дефинисан правни статус предузећа "Гас промет" са Пала потписивањем квалитетног уговора са "Србија гасом", чиме су уређени међусобни односи у оквиру Енергетског комитета и створене кључне смјернице за развој гасних пројеката у Републици Српској.

Ђокић истиче да је гасификација пројекат будућности Републике Српске и региона.

"У овој години очекујемо да, осим завршетка неколико малих хидроелектрана и њиховог пуштања у комерцијални рад, буде завршено и одсумпоравање Tермоелектране /ТЕ/ `Угљевик`, пројекта вриједног 85 милиона евра, којим ће бити смањена емисија штетних гасова и крупних честица за 94,5 одсто и омогућено да ТЕ продужи радни вијек најмање до 2035", нагласио је Ђокић.

Он је рекао да ће ресорно министарство наставити да развија конкурентску способност "Електропривреде Републике Српске", те ће у току ове године бити предложен нови закон о електричној енергији на основу којег ће бити покренут процес темељног реструктурисања односа у оквиру електросистема Српске.

"У овој години подстицаћемо на посебан начин даљу активност за развој вјетроелектране `Хргуд`. Концесију за тај објекат има `Електропривреда Српске` и партнера Њемачку развојну банку КВФ", нагласио је Ђокић.

Он је рекао да ће ресорно министарство подстицати развој и других енергетских пројеката соларних електрана, мањих соларних електрана и других електрана на био-масу, ради јачања конкурентске способности електроенергетског система и стабилности производње и снабдијевања тржишта електричном енергијом.

Ђокић је подсјетио да Република Српска и даље има најнижу цијену електричне енергије у региону и истакао да ће та политика бити задржана, уз напомену да се мора водити рачуна и о тржишним принципима.

Ђокић истиче да је рад ресорног министарства био врло динамичан у првих 100 дана, у оквиру зацртаног плана Владе Републике Српске на основу онога што је премијер Радован Вишковић у експозеу назначио као најважније смјернице.

Он је рекао да је Министарство помагало и координисало многе активности и у индустријској производњи за црну металургију, базну хемијску индустрију, индустрију у области електро и рударске опреме.

"Када је ријеч о енергетици, поступамо у складу са Стратегијом развоја енергетике Републике Српске до 2035. године, којом је планирано да Република Српска у овој области инвестира укупно 11,5 милијарди КМ", навео је Ђокић.