ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 07/04/2019

БАЛАБАН: САРАДЊА СА ПРИВРЕДОМ ЗНАЧАЈНА ЗА РАЗВОЈ НАУЧНИХ ПОСТИГНУЋА

 

БАЊАЛУКА, 7. АПРИЛА /СРНА/ - Најбољи студент Технолошког факултета Универзитета у Источном Сарајеву Дарио Балабан из Бијељине сматра да је за усавршавање студената веома битна сарадња факултета и привредних субјеката, што им може бити подстрек да се баве научним истраживањима.

 

Балабан је у изјави Срни истакао да је поносан што је аутор и коаутор већег броја објављених научних радова, те објаснио да је тај научно-истраживачки рад био прилика да се посвети областима које га највише занимају, као што су полимери и биополимери, електрохемије, заштите материјала.

"Сматрам да млади у Републици Српској имају добре услове да се баве научним истраживањима, али нису довољно заинтересовани за науку, између осталог, и због устаљених друштвених стереотипа, због којих осјећају одбојност према науци", рекао је Балабан, који је већ три године стипендиста Фонда "Др Милан Јелић".

Према његовим ријечима, младе у Српској потребно је на различите начине подстаћи како би се посветили научним истраживањима и тако оставили значајнији траг у науци.

Балабан, који се своје научне радове објављивао на конференцијама од републичког до међународног значаја, а и конгресима, нагласио је да су професори на већини факултета отворени за сарадњу и да се труде да мотивишу студенте да путем научних истраживања изађу из оквира онога што се учи на предавањима.

"Од свих научних области на мом факултету, највише ме занимају технолошке операције, хемијско-реакцијско инжењерство и анализа и оптимизација процеса. Ове области су ми постале занимљиве, јер представљају суштину хемијског инжењерства и технологије и основни алат сваког хемијског инжењера", објаснио је Балабан, који из свих предмета има десетке.

Он је напоменуо да је тренутно ангажован на изради дипломског рада чија је тема уско везана за технолошки процес производње у зворничкој фабрици "Алумина".

"У овој фабрици радим експериментални дио свог рада, што ми веома значи како бих идеје спровео у дјело. Надам се да је ово само почетак мог научно-истраживачког пута и да ћу имати прилику да више посветим овом позиву", рекао је Балабан.

Осим десетки на факултету, те свакодневног путовања из Бијељине у Зворник на предавања, Балабан остварује врхунске резултате и у одбојци, којом се активно бави и тренира од дванаесте године.

"Уз труд, рад и добро распоређено вријеме све се може постићи, нарочито када имаш мотив и окружење које те подржава. Тренутно играм за Одбојкашки клуб `Радник` у Бијељини, који ми је више пута излазио у сусрет и имао разумијевања за изостанке са тренинга или утакмица", рекао је Балабан.