ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија15/04/2019

РЕАЛИЗОВАНИ ПРОЈЕКТИ У ВРИЈЕДНОСТИ ОД 1,1 МИЛИОН КМ

 

НОВИ ГРАД, 15. АПРИЛА /СРНА/ - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да је Министарство у оквиру програма Међународног фонда за пољопривредни развој /ИФАД/ у Новом Граду реализовало пројекте у вриједности већој од 1,1 милион КМ, а у цијелој приједорској регији од 3,2 милиона КМ.

 

Према његовим ријечима, пројекат "Развој пословања на селу" је резултат рада Министарства, локалних заједница и произвођача.

"Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске је опредијељено да се све више средстава улаже у капиталне инвестиције. Без улагања у нову опрему и грла не можемо развијати пољопривреду", рекао је Пашалић, који је присуствовао додјели 26 стеоних јуница члановима Удружења фармера Нови Град, а раније су овом удружењу уручана два роло балера.

Он је навео да су у оквиру ИФАД програма, осим пројеката за директну подршку пољопривредне производње, реализовани и пројекти из области инфраструктуре.

"За набавку механизације Министарство је учествовало са 70 одсто средстава, за изградњу водовода и путне инфраструктуре, такође, 70 одсто, за стартап пакете 40 одсто и општине 10 одсто", каже Пашалић.

Он је навео да ресорно министарство реализује и друге пројекте, те да произвођачима обезбјеђује подстицаје.

"У посљедњих десетак година произвођачима у Новом Граду је из редовних подстицаја исплаћено 15 милиона КМ, а имали смо и инвестиције у водопривредне објекте. Тренутно ћемо договарати инвестиције тамо гдје је било штета од поплава. Влада Српске жели да у наредном периоду посвети посебну пажњу овом подручју и то ћемо и урадити", поручио је Пашалић.

Начелник општине Мирослав Дрљача рекао је да су сва улагања у пољопривреду веома значајна за ову локалну заједницу.

"Од почетка године реализована су четири пројекта помоћи пољопривредној производњи. Ријеч је о набавци механизације, возила за задруге, опреме за пчеларство и јуница. Области пољопривреде су различите и важно је улагање у нове технолигије. Ови пројекти су у вриједности од 360.000 КМ", навео је Дрљача.

Он је додао да су уз подршку ресорног министарства прошле године у овој општини реализована два инфратруктурна пројекта.