ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија15/04/2019

СРПСКА ИМА ПОЗИТИВНЕ ЕКОНОМСКЕ ПОКАЗАТЕЉЕ

 

БАЊАЛУКА, 15. АПРИЛА /СРНА/ - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вившковић рекао је данас у Бањалуци да је Међународни монетарни фонд /ММФ/ навео да Српска има позитивне економске показатеље.

 

"Република Српска 17 квартала има раст бруто домаћег производа и надам се да ће ово бити настављено. Цијеним ММФ и њихове анализе", рекао је Вишковић новинарима.

Он је истакао да Република Српска није крива што нема аранжмана са ММФ-ом.

"То нам умањује економске показатље, јер су новчана средства на неком другом финансијском тржишту много скупља. Ту смо да преживимо и мимо ММФ-а", рекао је Вишковић.

Говорећи о задужењу Републике Српске, Вишковић каже да је све предвиђено планом рада.

"Ништа није аларманто и драматично како се жели представити. И ове године имамо пројектовано 380 милиона КМ кредитних задужења, али ћемо вратити 488 милиона КМ. Више враћамо, него што се задужујемо и наш је план да сваке године тако буде", рекао је Вишковић.

На питање зашто није отишао у Вашингтон, Вишковић је рекао да није отишао зато што још нема визу САД.

"Мислим да је свјесно опструисан мој одлазак у Њујорк и Вашингтон, јер бих био једини премијер који би се појавио из БиХ и то очито некима није била намјера", тврди Вишковић.

Он је навео да је био спреман да оде на састанак са ММФ-ом и Свјетском банком у Вашингтон, али да није претјерано тужан што није отишао.

Премијер Српске очекује да ће визу добити у наредних неколико дана.