ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија15/04/2019

ВЛАДА УЧИНИЛА МНОГО У СТВАРАЊУ ПОВОЉНИЈЕГ ПОСЛОВНОГ АМБИЈЕНТА

 

ТЕСЛИЋ, 15. АПРИЛА /СРНА/ - Република Српска је учинила много да се обавезе према привредницима смање са циљем стварања повољнијег пословног амбијента у којем би страни инвеститори препознали квалитет рада радне снаге са ових простора и скупље га платили, рекао је министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.

 

"Ви знате да се социјални дијалог у Републици Српској одвија на трипартитном нивоу, поред Владе Српске и синдиката ту је и Унија удружења послодавца и желио сам на лицу мјеста да се увјерим каква је компанија", изјавио је Милуновић новинарима, након посјете компанији "Шкребић" у Теслићу која је у власништву Драгутина Шкребића.

Он каже да носи позитивне утиске, с обзиром да је фабрика нова, машине су савремене, а компанија је током 22 године од оснивања од 25 радника запослила њих 539 који раде у добрим условима.

"Компанија ће да се шири и што је најважније плате и све доприносе исплаћује на вријеме. Дакле, нема онога о чему се стално прича - додатака у ковертама и нема најниже плате већ је овдје знатно више", рекао је Милуновић.

Власник компаније "Шкребић" Драгутин Шкребић рекао је да је министра упознао са условима рада и проблематиком са законским регулативима на нивоу Српске и БиХ.

Он је као проблем издвојио - како задржати раднике и повећати им плате.

"Плата радника може бити повећана на три начина. Први је повећањем продуктивности, а ја то не могу направити јер моји радници раде довољно брзо. Можемо смањити порезе и доприносе, али и ту морам бити реалан да је Влада Српске доста тога урадила у текстилној и обућарској индустрији тако да немамо превисоку пореску стопу и доприноса за нашу грану, док за неке треба смањивати", рекао је Шкребић.

Он као трећи начин повећања плата види у изналажењу начина да се цијена минуте рада домаћег радника повећа иностраном партнеру, што, какo наводи, претпоставља стабилну политичку ситуацију у држави.

"Странци када овдје дођу и почнемо разговарати о цијени, кажу ви сте ризично подручје и ви морате радити јефтиније од осталих", навео је Шкребић.

Он упозорава да актуелна политичка ситуација, несређеност и неформирање власти нивоу БиХ, утиче на цијену и квалитет рада и продуктивност, али и на избор озбиљних, а квалитетних партнера.

Шкребић је рекао да ово предузеће израђује готове обућарске производе и полупроизводе намјењене за извоз, као и да проширује производне капацитета за које ће требати до стотину нових радника.

Он је навео да ово предузеће није изузето од проблематике одговарајуће радне снаге до којих долази организовањем преквалификације у оквиру постројења.