ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет17/04/2019

КОЛЕКЦИОНАР ПРОДАЈЕ ФОСИЛНЕ КОСТИ ТИРАНОСАУРУСА НА "ИБЕЈУ"!?

 

ВАШИНГТОН, 17. АПРИЛА /СРНА/ - Приватни колекционар ставио је на аукцију праве фосилне кости младунчета тираносауруса, старе више од 68 милиона година, пише амерички часопис "Наука".

 

Магазин пише да су кости, које су стављене на аукцију на страници за електронску трговину "Ибеј", једини остаци младунчета тираносауруса на свијету.

"Наука" истиче да ће фосилне кости на аукцији коштати најмање 2,95 милиона долара.

Упркос чињеници да предмети припадају приватној колекцији, потез колекционара су осудили палеонтолози и научници Музеја националне историје на Универзитету Канзас и на другим универзитетима.

"Требало би трговати само гипсаним и другим репликама фосила кичмењака, а не фосилима. Научно важни фосили, као што су остаци младунчета титаносауруса, представљају доказе у нашем заједничком природном насљеђу и заслужују да се чувају са јавним повјерењем", наводи се у писму научника Друштва за палеонтологију кичмењака у Бетесди у америчкој држави Мериленд.

Алан Детрих и његов брат пронашли су остатке диносауруса 2013. године на приватном земљишту у Монтани, па им фосили, према закону, припадају.

Након ископавања, они су понудили музеју да преузме остатке, како би трајно остали у колекцији, пренио је "Спутњик".

Када је управа Музеја националне историје сазнала за аукцију, фосилни остаци враћени су колекционару.

Научници кажу да је цијена веома висока, с обзиром на то да кости нису у најбољем стању, нити најбољег квалитета.

Палеонтолози тврде да у свијету постоје остаци младунчета нанотирануса, који је најближи сродник тираносауруса.