ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет17/04/2019

НАРЕЂЕНО ПОМИЛОВАЊЕ ВИШЕ ОД 9.000 ЗАТВОРЕНИКА

 

ЈАНГОН, 17. АПРИЛА /СРНА-Ројтерс/ - Мјанмар је започео ослобађање више од 9.000 затвореника, након што је предсједник Вин Мјинт издао саопштење о помиловању током првог дана традиционалне Нове године.

 

Он је рекао да су помилована 9.353 затвореника, као "гест обиљежавања мјанмарске Нове године за мир и задовољство народа, узимајући у обзир хуманитарне интересе".

Мјинт је на свом налогу на "Фејсбуку" написао да власти настављају са "критичким посматрањем" преосталих затвореника које би требало помиловати.

У Мјанмару се редовно издају наређења о ослобађању затвореника поводом државних празника.

Аунг Мјо Кјав из Удружења за помоћ политичким затвореницима изјавио је да је у неколико затвора започето ослобађање затвореника, међу којима су и двије особе које су затворене из политичких разлога.

Из Удружења наводе да се 364 лица налазе у затворима из политичких разлога или је против њих покренут поступак пред судом.

Међу њима су и они који су оптужени због критиковања војске и активисти за етничке мањине, након што су се побунили против рата између снага владе и побуњеничких мањинских група.

Двојица новинара Ројтерса, који су у затвору због кршења закона о државним тајнама, нису међу затвореницима који ће бити помиловани.