ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија17/04/2019

ИСПУНИТИ ВЈЕРСКЕ СТАНДАРДЕ, ПА ИЗВОЗИТИ ЈУНЕТИНУ У ПЕРСИЈСКИ ЗАЛИВ

 

БЕОГРАД, 17. АПРИЛА /СРНА/ - У Србији борави комисија Саудијске Арабије како би утврдила да ли јунетина коју домаћи произвођачи нуде за извоз испуњава све њихове, прије свега, вјерске стандарде и када они буду испуњени почеће извоз јунећег меса на тржиште Персијског залива, рекао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Бранислав Недимовић.

 

"Агенција за стандардизацију и мјеритељство УАЕ `Есма` ће нам омогућити да крајем маја договоримо послове у Заливу, када добијемо `халал` стандард и када усагласимо сертификате за говеђе, јагњеће и пилеће месо", рекао је Недимовић.

Недимовић је за РТС навео да су земље Персијског залива међу платежно најспособнијим тржиштима и да ће цијене извоза јунетине бити највише које у овом тренутку могу да се нађу на тржишту.

Он је рекао да ово тржиште Србија отвара након Турске, Кине и других која нису била доступна у посљедњих 40 до 50 година.

"Есма" је Агенција за стандардизацију и мјеритељство УАЕ која је дефинисала јединствену процедуру за добијање стандарда квалитета "халал" за државе Персијског залива.