ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија17/04/2019

ДОДИК ПОЗВАО ИНВЕСТИТОРЕ ДА УЛАЖУ У БиХ

 

САРАЈЕВО, 17. АПРИЛА /СРНА/ - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик позвао је данас учеснике конференције "Сарајево бизнис форум" да инвестирају у БиХ и са сигурношћу развијају свој бизнис, чиме помажу и БиХ да обезбиједи стабилну и сигурну будућност.

 

"Форум у Сарајеву је добра прилика да се охрабримо у настојању да развијемо боље односе и да учинимо наш развој сигурним, те да ваше присуство овдје буде дуготрајно са становишта послова које желите да остварите", поручио је Додик на отварању тродневне Међународне инвестиционе конференције "Сарајево бизнис форум".

Он је напоменуо да је БиХ сложена земља, састављена од два ентитета и три конститутивна народа, што отежава политички живот, али да је стабилна земља за бизнис.

"У БиХ можете слободно да интвестирате и са сигурношћу можете да развијате свој бизнис, и то је оно што помаже нама да овдје обезбиједимо стабилну и сигурну будућност", рекао је Додик.

Он је истакао да су приоритети у БиХ безбједност и развој.

"БиХ је изашла из периода када јој је требала хуманитарну помоћ, данас јој треба помоћ у развоју који мора да буде од обостраног интереса - и за вас, спремне да овдје уложите свој новац и обезбиједите сигурност, а и за нас, да обезбиједимо перспективна радна мјеста и на тај начин радимо оно што нас може додатно интегрисати не само у региону, него и у ЕУ и цијелом свијету", рекао је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Он је додао да му је драго што су инвеститори дошли у БиХ.

"Желим да са нашим пословним људима развијате пословне идеје и не поклекнете пред првим изазовима који су људи овдје, и у власти и у привредном животу, спремни да отклоне како би обезбиједили сигуран бизнис", истакао је Додик.

Он је напоменуо да је најважнији приоритет БиХ прикључење ЕУ.

"У БиХ је један од најважнијих политичких компромиса и консензуса управо на одлуци да су различите политичке снаге из различитих народа окупљене око идеје интеграције БиХ у ЕУ", нагласио је Додик.

Он је поручио да БиХ не треба да затвори своје могућности и пословну сарадњу са другим земљама, већ да их све више развија.

"То сматрамо добром приликом да интегришемо различите интересе који су се окупили овдје. Земље које су у поступку придруживања ЕУ имају свој најбржи развој, подстицани од саме ЕУ, а из перцепције других који преко БиХ на неки начин желе да буду присутни и у самој ЕУ", оцијенио је Додик.

Он је нагласио да се од приоритета - прикључења ЕУ неће одустати, али да ће се наставити једнако добра сарадња са Русијом, Кином, Турском, Малезијом и свим другим земљама које су се показали као стабилни партнери и добри саговорници.

"Укупан и убрзан развој може нас одмаћи од било каквих дестабилизација, а једна од највећих је одлазак великог броја младих и образованих људи у претежно западни свијет", упозорио је Додик.

Додик је оцијенио да то није само неспособност БиХ да задржи људе, него и стратегија великих западних земаља да привуку квалитетну радну снагу.

"Задовољавати се са малим стварима подршке на нивоу хуманитарног није ни приоритет, ни интерес БиХ. Нама треба одржив економски систем и радна мјеста која су добро плаћена", поручио је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Он је истакао да у БиХ не живи сиротиња да би се могла плаћати малим новцем.

"Овдје живи еманципован народ који жели да се школује и даје своје способности за компаније које се овдје формирају, али жели да буде добро плаћен. Ми морамо одустати од понуде јефтине радне снаге. То је била грешка, јер смо на тај начин још више охрабривали оне који одлазе из ове земље", констатовао је Додик, који је пожелио успјех у раду учесницима "Сарајево бизнис форума".

У оквиру тродневне конференције биће разговарано и о могућностима превазилажења изазова са којима се сусрећу привредници југоисточне Европе, а посебан акцент овогодишњег форума је на теми одрживог развоја.

Изражавајући интерес за сарадњу и инвестирање у регион, на позив организатора одазвали су се бројни челници из свијета политике, али велики број делегација из земаља широм свијета.