ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија17/04/2019

РАЈЧЕВИЋ: РАЗВИЈАТИ ЕКОНОМИЈУ БАЗИРАНУ НА ЗНАЊУ

 

БАЊАЛУКА, 17. АПРИЛА /СРНА/ - Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић поручио је да је Влада опредијељена за развој економије базиране на знању, те ће подржавати све активности усмјерене ка томе.

 

Он је, прије отварања 21. Међународне изложбе идеја, иновација и стваралаштва "Иност младих 2019", данас у Бањалуци новинарима рекао да су овакви догађаји значајни за град и Републику Српску због чега их подржавају Министарство и Влада.

"Ове године смо покренули такмичење за најбољу технолошку иновацију и све наше активности, укључујући и овај сајам су усмјерене на развој економије базиране на знању, чији су значајан дио иновације", каже Рајчевић.

Он је нагласио да је Влада Републике Српске подржава иновативност, истраживање, дигитализацију, развој модерних технологија, јер у томе види велику развојну шансу.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да градске власти подржавају "Иност" као манифестацију на којој се промовишу достигнућа и иновације младих.

"Наш је интерес да се у основним и средњим школама побољшају услови рада. Прошле године је град са републичким властима радио на 19 објеката основних школа и неколико средњих", навео је Радојичић.

Он је подсјетио да је град први пут прошле године обезбиједио средства за додатно опремање средњих стручних школа јер нема довољно опреме на којој би се млади практично оспособљавали за занимања.

"Ове године смо средства удвостручили и очекујемо да ће се средње школе јавити са квалитетним приједлозима за опремање, што ће омогућити боље услове ученицима и иноваторима",каже Радојичић.

Он је поручио да је интерес Бањалуке да побољша стручно образовање, да би ученици са знања излазили из школе, што је и интерес тржишта рада.

Члан Савеза иноватора Републике Српске Гордана Липовић рекла је ће на овогодишњој изложби бити представљено 359 експоната са учешћем више од 500 аутора из 10 земаља.

Према њеним ријечима на изложби ће бити представљени радови иноватора, ученика, студената и наставника из БиХ, Србије, Руске Федерације, Кине, Аустрије, Македоније, Словеније, Ирана, Тајвана, Индије, Индонезије.

Експонати су из аутоматике и информационих технологија, а има и оних на слободну тему, међу којима из индустријског дизајна, те ликовних и фото-радова из екологије, али и сувенира, необјављених матурских, дипломских или стручних радова, бизнис планова, те краткометажних филмова, презентација и анимације идеја и иновација.

Изложбу традиционално организују Савез иноватора Републике Српске и Удружење иноватора града Бањалука, а ове године изложба је посвећена 140 година од рођења Милутина Миланковића и прослави 22. априла - Дана града Бањалуке.

Изложба ће се одржати до 19. априла у Дому омладине у Бањалуци.