ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија17/04/2019

КЛАСТЕР БИ ПОДСТАКАО РАЗВОЈ ПРЕХРАМБЕНЕ ИНДУСТРИЈЕ

 

ДОБОЈ, 17. АПРИЛА /СРНА/ - Оснивањем кластера на подручју добојске регије, једног од седам у Републици Српској, могла би се зановити прехрамбена индустрија које тренутно нема на овом подручју, истакнуто је данас у Добоју на радионици и припреми за оснивање кластера.

 

Оснивање кластера допринијело би стандардизацији и повећању пољопривредне производње, као и броја произвођача, уз стабилан пласман на тржишту.

Радионица се одржава у оквиру пројекта "Развој конкурентности у руралним подручјима" који реализује Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Менаџер овог пројекта Драган Вучковић рекао је да кластери омогућавају малим пољопривредним произвођачима да дођу до великих тржишта регионалним планирањем и организовањем перспективне производње.

"Кластер укључује локалне институције и развојне агенције, произвођачке заједнице и удружења, задруге, откупљиваче и прерађиваче, који треба да дефинишу петогодишње циљеве о томе које су то перспективне производње и који је неопходан број пољопривредних произвођача", изјавио је Вучковић новинарима.

Он је истакао да ће учесници данањег скупа утврдити ко ће бити оснивач добојског кластера, дати назив и припремити сву неопходну документацију за оснивачку скупштину.

Вучковић је рекао да пројекат за улазак у производњу малим произвођачама обезбјеђује стартап подршку у износу од 40 одсто трошкова, плус 10 одсто од општине, као и подршку у опреми за произвођачке организације удружења и задруге.

Он је навео да ће добојски кластер као географско подручје покривати област у надлежности добојске Регионалне канцеларије ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди ресорног Министарства.

Директор Регионалне канцеларије Драгиша Марковић каже да ова регија има огромне потенцијале, велике површине јако доброг квалитета са високо интензивном производњом.

Он каже да се малим пољопривредним произвођачима сугерише бављење високопрофитном производњом, а уз мљекарство се препопручује и повртарска производња.

"Тренутно превладава узгој парадајза, краставца салатара и паприке", навео је Марковић и додао да постоје захтјеви за извозом црвене паприке ајваруше у неограниченим количинама за потребе Хрватске и земаља региона.

Он очекује да би се кластером могла зановити и прехрамбена индустрија које тренутно нема на овом подручју.

Представник Удружења пољопривредника "Посавина" из Обудувца Милан Николић рекао је да од кластера очекује сигурни пласман робе, која се тренутно дистрибуира по градским пијацама.

Николић каже да ово удружење дјелује по секцијама - пластеничка производња, дуванска, цвјећарска, корпарска, перадарство и свињогојство.

Предсједник Удружења пољоопривредних произвођача "Пољопривредник" Станари Михајло Гаврић каже да су припремили бизнис план за производњу јагоде и поврћа у затвореном простору у оквиру пројекта Међународног фонда за пољопривредни развој од којег очекује изградњу и опремање складишта и пакирнице.