ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија17/04/2019

ПОСТИГНУТ КОНСЕНЗУС О ТРАСИ АУТО-ПУТА САРАЈЕВО - БЕОГРАД

 

САРАЈЕВО, 17. АПРИЛА /СРНА/ - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и члан Предсједништва Шефик Џаферовић информисали су данас у Сарајеву потпредсједника Турске Фуата Октаја да је БиХ пронашла консензус о свеобухватној траси ауто-пута Сарајево-Београд.

 

Додик и Џаферовић захвалили су на спремности Турске да помогне да се ова два града што прије повежу изградњом саобраћајнице, кроз финансирање и заинтересованост турских грађевинских компанија да се укључе и брзо обаве изградњу, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Чланови Предсједништва су подсјетили Октаја да су институције БиХ одмах, након покушаја војног удара у Турској, изразиле своју пуну подршку легитимно изабраним институцијама власти те земље, изражавајући истовремено жаљење због изгубљених људских живота.

Додик и Џаферовић захвалили су се и за одлуку Владе Турске да одобри бесцарински увоз 15.000 тона меса и месних прерађевина из БиХ, што се третира као помоћ БиХ након поплава из 2014. године.

На састанку је констатовано да су најважније области билатералних односа двије земље правно уређене и дефинисане, а да је у наредном периоду потребно извршити ратификацију преосталих уговора и приступити њиховој пуној примјени.

Октај је нагласио да Турска и даље стоји при квоти за увоз меса из БиХ, те да што прије жели да види ратификацију ревидираног Уговора о слободној трговини између двије земље, захваљујући којем би трговинска размјена између БиХ и Турске убрзо могла достићи обим већи и од милијарду америчких долара.

Састанку је у име члана Предсједништва Жељка Комшића присуствовао савјетник Славен Ковачевић.