ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија17/04/2019

ЗА РЕКОНСТРУКЦИЈУ АКАДЕМИЈЕ ШЕСТ МИЛИОНА ЕВРА

 

БЕОГРАД, 17. АПРИЛА /СРНА/ - Предсједник Владе Србије Ана Брнабић, приликом посјете Српској академији наука и уметности /САНУ/, Аудиовизуелном архиву и Центру за дигитализацију, најавила је комплетну реконструкцију Палате Академије за коју је Влада издвојила шест милиона евра.

 

Брнабићева је након састанка са предсједником САНУ академиком Владимиром Костићем рекла да је Влада Србије за реконструкцију зграде САНУ, која има око 10.000 метара квадратних, издвојила шест милиона евра заједно са пројектовањем и да је ријеч о веома комплексном пројекту.

"Ићи ћемо у комплетну реконструкцију зграде која је јако важна за нашу прошлост, а ако смо паметни, биће још важнија за нашу будућност", рекла је Брнабићева.

Она је додала да је важно да Архив и Библиотека САНУ буду урађени по највишим свјетским стандардима, како рукописи, које чува Академија, даље не би пропадали, пренијели су београдски медији.

"Договорили смо се да морамо нешто да урадимо да кренемо то да чувамо систематски и да се са више поштовања посветимо чувању блага нашег народа", рекла је она.

Брнабићева је рекла да је Влада Србије уложила око два милиона евра у сређивање простора и куповину опреме Архива и Центра.

"То је важно да бисмо сачували нашу културну баштину од пропадања и да би, рецимо, преписе Вука Стефановића Караџића, Милутина Миланковића, Карађорђа, путем дигитализације поделили са студентима, ученицима, пензионерима, али и са другим земљама и народима широм света", истакла је Брнабићева.

Костић је изразио је наду да ће кренути путем који ће донијети побољшање у погледу услова рада у појединим сегментима Академије.

Он је додао да су у САНУ поносни на Аудиовизуелни архив и Центар за дигитализацију и да имају све предуслове да буду успјешни у дигитализацију вриједног културног насљеђа.

Брнабићевој су показане неке од најзначајнијих, али и најстаријих књига - инкунабуле - Апианова "Историја о Риму" из 1477. године, као и књига, поклон Димитрија Тирола из 1841. године, која је уједно и доказ да су словенски народи примили хришћанство прије Ћирила и Методија.

Премијеру Србије показан је и Вуков рјечник, прво издање, лични примјерак Вука Караџића из 1818. године.

Благо библиотеке САНУ чини око 1,5 милиона штампаних и електронских публикација, из свих области науке и умјетности.