ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија17/04/2019

ЗА ДЕМИНИРАЊЕ 20 МИЛИОНА ДОЛАРА, ЗА ХРАМ СВЕТОГ САВЕ ШЕСТ МИЛИОНА

 

БЕОГРАД/МОСКВА, 17. АПРИЛА /СРНА/ - Русија је издвојила још 20 милиона долара за наставак разминирања у Србији, а руски "Гаспром" обезбиједио је шест милиона долара за наставак унутрашњег уређења Храма Светог Саве у Београду, рекао је у Москви министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

 

Дачић је, на отварању изложбе поводом 140 година од отварања посланства Кнежевине Србије у царској Русији, рекао да га је о овоме данас обавијестио министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.

"Храм Светог Саве биће највећи храм у нашем делу Европе и велико је задовољство што ће то бити резултат заједничког рада Србије и Русије", истакао је Дачић.

Он је навео да су у данашње вријеме Србија и Русија братске и пријатељске земље, те да њихове историјске везе нико не може да прекине и да уништи, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

"Веома смо захвални Руској Федерацији, председнику Владимиру Путину, мојим колегама министрима који отворено подржавају Србију, српски народ и територијални интегритет и суверенитет Србије", рекао је Дачић.

Он је додао да се, са друге стране, Србија веома одговорно понаша и да, без обзира на то што је кандидат за члана ЕУ, није и неће се придруживати санкцијама против Русије.

Дачић је навео да је данас спољнотрговинска размјена Србије и Русије у порасту, прошле године је била више од три милијарде долара, али да је убијеђен да може да буде много виша.

"Желимо наставак сарадње на политичком, економском, али и на културном, просветном, научном и сваком другом плану", истакао је Дачић.

Он је напоменуо да се у наредним данима очекује нови сусрет предсједника Србије Александра Вучића и Русије Владимира Путина на самиту у Кини.

"То је веома важно јер желимо да се консултујемо и да заједно наступамо када је реч о притисцима који се дешавају у вези са Косовом. Захвални смо и за подршку Русије у Савету безбедности УН када је реч о нашем територијалном интегритету", рекао је Дачић.

Дачић је истакао да је пријатељство Србије и Русије, које је започето прије више вијекова, нераскидиво и још једном захвалио руском народу за љубав и поштовање које указује Србији и српском народу.

Он је подсјетио да српско-руски дипломатски и политички односи, односи двије државе и два народа, сежу далеко у прошлост, а прошле године је обиљежено 180 година од успостављања дипломатских односа, мада политички односи сежу далеко и дубоко у средњи вијек.

Дачић је напоменуо да је отварање Посланства Кнежевине Србије у Санкт Петербургу дошло у једном од преломних тренутака за српски народ - у годинама великих сукоба и велике борбе за независност и међународно признање Србије.

Према његовим ријечима, у то вријеме значајан дио Србије био је под турском окупацијом и управо су посланства и конзулати Царске Русије били мјеста одакле се штитио српски народ.

Дачић је указао и на велику солидарност коју је Царска Русија показала почетком 20. вијека, у моменту када је Аустро-Угарска напала Србију, чиме је почео Први свјетски рат.

Он је додао да је Царска Русија, са Николајем Романовим на челу, ушла у Први свјетски рат као знак солидарности са Србијом.

Дачић је подсјетио да је послије Октобарске револуције велики број руских емиграната нашао свој дом у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца.