ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија18/04/2019

ЗАКОН О ЦЕНТРАЛНОЈ БАНЦИ БиХ НЕМА ОСНОВ ЗА РЕГИСТАР РАЧУНА ГРАЂАНА

 

БАЊАЛУКА, 18. АПРИЛА /СРНА/ - Закон о Централној банци БиХ не садржи ваљан правни основ за успостављање регистра рачуна физичких лица у Централној банци БиХ, а ово питање је искључива уставна надлежност и обавеза Републике Српске, наводи се у информацији коју је данас усвојила Влада.

 

Влада сматра да се та материја уређује правним актом у форми закона, у складу са правним системом Српске, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Став Владе Српске је и да мишљење Агенције за заштиту личних података у БиХ у вези са доношењем одлуке Централне банке БиХ о јединственом регистру рачуна физичких лица у БиХ није правно утемељено јер подзаконски акт нема снагу закона за уређење овог питања, нити је законска одредба, на основу које се предлаже доношење ове одлуке, правно ваљан основ за успостављање регистра рачуна физичких лица у Централној банци БиХ.

У саопштењу се напомиње да Влада Српске не спори улогу Централне банке БиХ у успостављању и одржавању постојећих платних и обрачунских система, посредством којих се врше међубанкарска плаћања у конвертибилним маркама у БиХ.

Генерални секретаријат Владе Републике Српске задужен је да овај закључак достави Централној банци БиХ и Предсједништву БиХ ради њиховог упознавања и поступања у складу са Уставом и законима.

Министарство финансија Републике Српске задужено је да овај закључак достави Агенцији за заштиту личних података у БиХ ради информисања о ставовима Владе Српске и кореспонденцији са Централном банком БиХ у вези са овим питањем.