ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија18/04/2019

ЗА СУБВЕНЦИОНИСАЊЕ КАМАТА НА КРЕДИТЕ МЛАДИХ БРАЧНИХ ПАРОВА 139.143 КМ

 

БАЊАЛУКА, 18. АПРИЛА /СРНА/ - Влада Републике Српске дала је сагласност Министарству породице, омладине и спорта на план утрошка укупно 558.928 КМ за период од 1. јануара до 30. јуна, од чега субвенција каматне стопе за стамбено кредитирање младих и младих брачних парова износи 139.143 КМ.

 

Укупна средства биће распоређена на текуће грантове - спортским организацијама 290.034 КМ, за пројекат Мале олимпијске игре 30.000 КМ, спортским организацијама лица са инвалидитетом у Српској 6.957 КМ, за национална спортска признања Српске 56.643 КМ, врхунским и перспективним спортистима у Републици 29.898 КМ, те удружењима од јавног интереса 6.250 КМ.

Влада Српске је на данашњој сједници дала сагласности и на расподјелу средстава за суфинансирање рада невладиних организација и удружења од јавног интереса заснованог на програмским и пројектним активностима у овој години, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

"У буџету Министарства рада и борачко-инвалидске заштите обезбјеђују се средства за суфинансирање рада невладиних организација и удружења од јавног интереса. За суфинансирање рада удружења од јавног интереса обезбијеђено је 700.500 КМ", наводи се у саопштењу.

Средства гранта додјељују се удружењима од јавног интереса за суфинансирање рада заснованог на програмским и пројектним активностима и резултатима оствареним у предходној години, на основу поднесених захтјева.

Борачкој организацији Републике Српске додијељено је 215.500 КМ, а Републичкој организацији породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила 100.000 КМ.

Организација ампутираца "Удас" добила је 65.000 КМ, Савез удружења цивилних жртава рата Српске 30.000 КМ, Савез логораша Српске 45.000,00 КМ, Савез ратних војних инвалида Српске 70.000 КМ, Савез Удружења бораца НОР-а 30.000 КМ, Удружење грађана "Ветерани Српске" 40.000 КМ, Удружење жена жртава рата Српске 40.000 КМ, Удружење "Јасеновац-Доња Градина" Бањалука 15.000 КМ, Удружење пензионера Српске 30.000 КМ и Савез инвалида рада Српске 20.000 КМ.

Влада Републике Српске дала је сагласност и за потписивање меморандума између влада Србије и Српске о сарадњи у области одбране од временске непогоде - града у региону Подриња

У саопштењу се додаје да ће стране покренути иницијативу у складу са законским прописима у Србији и Српској, да би се омогућило да се дуж граничне линије успостави несметано лансирање противградних ракета, јер је ријеч о идентичним производима које користе оба система одбране од града.

На данашњој сједници је дата сагласност Републичком секретаријату за расељена лица и миграције за утрошак 60.000 КМ, а средства су одобрена општини Соколац, као помоћ за завршетак радова на стамбеној згради К-17, за збрињавање корисника колективних-алтернативних смјештаја.

Усвојена је и информација о спровођењу Стратегије безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске 2013-2022. година у 2018. години.

"У току 2018. године, усљед појачаних активности субјеката безбједности саобраћаја и њихове промоције, а дијелом и због стихијске кампање која је резултат доношења измјена и допуна Закона о безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, подигнут је ниво заинтересованости за проблем безбједности саобраћаја код становништва и медија у Српској, чиме се у знатној мјери доприноси промјени свијести код становништва о могућности настанка саобраћајних незгода, а посебно о посљедицама", додаје се у саопштењу.

Знатан дио активности у 2018. години усмјерен је, како се наводи, и на рад са јединицама локалне самоуправе, гдје је видљиво повећање нивоа сарадње, а посебно кооперативности у реализацији превентивно-промотивних активности у Српској.

"Као залог за будућност, у току 2018. године знатан дио активности био је усмјерен на рад са дјецом, од предшколског, школског, до адолесцентског доба, а ова категорија становништва је посебно препозната због лакшег утемељења одговарајућих знања, те моралних вриједности са аспекта безбједности саобраћаја", наводи се у саопштењу.