ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво18/04/2019

СРПСКА ИМА БАР ДЕСЕТ РАЗЛОГА ЗАШТО НЕЋЕ У НАТО

 

БЕОГРАД, 18. АПРИЛА /СРНА/ - Универзитетски професор Ненад Кецмановић изјавио је данас да Република Српска има бар десет разлога зашто неће у НАТО, а да је тешко пронаћи бар један зашто би жељела у тај савез.

 

Он је као један од кључних разлога навео да велика већина грађана у Републици Српској неће у НАТО јер их је Сјеверноатлантски савез бомбардовао прије 20 година, а да су посљедице тога, с обзиром на то да су кориштене бомбама са осиромашеним уранијумом, присутне и да се, усљед радијације, јављају нове жртве.

"Не у сјећању, него у актуелности нашој је чињеница да смо бомбардовани од земаља НАТО", рекао је Кецмановић новинарима на маргинама трибине "Зашто Српска неће у НАТО" у Београду на којој учествује.

На условљавање Бошњака да Република Српска мора да прихвати Акциони план за чланство у НАТО /МАП/, који је у ствари корак до чланства у тај савез, да би власт на нивоу БиХ била формирана, Кецмановић гледа као на још један ултиматум каквог нема у демократском свијету.

"У нормалним аоцијацијама демократским имате једно рутинско одлучивање и чим представници једног од три конститутивна народа изразе противљење, одмах се скида са дневног реда и одлаже", рекао је Кецмановић.

Он је додао да би прикључивање НАТО-у било стокхолмски синдром - емотивна идентификација са непријатељем.

"Нема Српска ниједан разлог `за`, а има их много против, између осталог и то што је Народна скупштина Републике Српске донијела Резолуцију о војној неутралности, која подразумијева неприступање ниједном војном савезу", указао је Кецмановић.

Он је упозорио да би сврставање Републике Српске у НАТО, Србе са двије стране Дрине довело на линију фронта, те навео да је укључивање у тај савез и врло "скупа ствар".

Кецмановић је напоменуо да би се Срби у том случају нашли и насупрот пријатељске Русије.

"НАТО одавно није дефанзивна организација, него офанзивна. Укључење у Алијансу значило би, ако већ не можемо да спријечимо поновно бомбардовање, хајде да им се прикључимо да бисмо заједно бомбардовали трећег, такође, недужног", навео је Кецмановић.

Он сматра да у перспективи неће бити промјене става Српске о НАТО-у.