ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво18/04/2019

ОДРЖАН КОНЦЕРТ "ДЈЕЦА СУ УКРАС СВИЈЕТА"

 

БАЊАЛУКА, 18. АПРИЛА /СРНА/ - Концерт "Дјеца су украс свијета" одржан је данас у Бањалуци, а разиграној бањалучкој публици представило се око 150 извођача.

 

Концерт је први пут одржан у склопу манифестације "Дјечије царство", захваљујући покровитељству предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић.

Директор манифестације "Дјечије царство" Слободан Стошић рекао је новинарима након концерта да се ова манифестација организује поводом Дана града Бањалука, а ове године је проширена музичким концертом.

Стошић је истакао да је "Дјечије царство" највећи међународни дјечији фестивал поезије који промовише културно стваралаштво дјеце основношколског узраста, на који долази 70 финалиста и десетак писаца.

"Ове године позвали смо и еминентне умјетнике Леонтину Вукомановић, Тијану Дапчевић и Мињу Суботу да направимо један музички догађај са бањалучким звјездицама `Ђурђевданског фестивала`, хором Мале пјевачке академије, те здруженим хором бањалучких основних школа којих је било око стотињак", рекао је Стошић.

Он је навео да осим концерта "Дјеца су украс свијета" манифестацију "Дјечије царство" чини неколико програмских цјелина као што су Међународни фестивал дјечије поезије, те такмичење у рецитовању ученика бањалучких и свих основних школа у Српској.

Легендарни водитељ популарне емисије "Музички тобоган" Миња Субота изразио је задовољство што је данашњи концерт почео пјесмом "Слобода" са прошлогодишњег "Дјечијег београдског пролећа" коју је он компоновао.

"Кад посматрате дворану и све присутне видите да Бањалука носи неки рокенрол у себи, сви устају, певају, то је карактеристика одавно која је овде присутна што је јако лепо и то понесе", рекао је Субота.

Он је истакао да су дјеца у Бањалуци слободнија и знају све пјесме, те да је јако изражена музикалност.

Леонтина Вукомановић рекла је да се са Мињом Суботом познаје од 1985. године из емисије "Музички тобоган" и да је увијек фантастично кад су публика дјеца и родитељи.

"Буквално су сви данас певали све песме, сви су били на ногама, а мени је посебно драго да смо управо ми музички гости манифестације `Дечије царство` где има много деце која су талентована, која пишу, рецитују, певају, глуме и плешу", рекла је Леонтина.

Она је навела да је данашњи концерт био лијеп, истичући да Банкси двор посједује ту присност сцене и публике, те да га је потребно пренијети на већи простор да га види већи број дјеце.

Тијана Дапчевић је истакла да је са дјецом увијек спектакл радити и увијек је радост јер су дјеца најискренија публика.

Она је рекла да је радост радити са дјецом и са херојем свог дјетинства Мињом Суботом, уз чије је пјесме одрасла, те истакла важност овакве дјечије манифестације.

Један од учесника данашњег концерта био је и Данило Милосављевић /12/ члан Мале пјевачке академије рекао је да је почаствован што је добио позив за учешће на данашњем концерту.

Петогодишњи Небојша Скендерија одушевљен је данашњим концертом и каже да је на концерт дошао у пратњи тетке и да је са њом плесао и пјевао.

На данашњем концерту за дјецу наступили су и хорови основних школа "Иво Андрић" и "Свети Сава" из Бањалуке, хор Мале пјевачке академије, плесни клуб "Сити џез" и учесници Ђурђевданског фестивала и фестивала "Мали композитор".

Концерт "Дјеца су украс свијета" одржан је у Банском двору, а улаз је био бесплатан.