ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија19/04/2019

ПОЧЕЛА РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКТА "ИТ ПРЕКВАЛИФИКАЦИЈА"

 

БАЊАЛУКА, 19. АПРИЛА /СРНА/ - У Бањалуци је данас озваничен почетак пилот-пројекта "ИТ преквалификација" у Републици Српској који подразумијева интензивну шестомјесечну обуку 100 високообразованих незапослених са евиденције републичког Завода за запошљавање.

 

За овај пројекат ће Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске издвојити 300.000 КМ, а републички Завод за запошљавање 200.000 КМ.

Почетак пројекта озваничио је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђан Рајчевић, наводећи да је циљ да за 100 високообразованих лица суфицитарних занимања обезбиједи квалитетну шестомјесечну теоретску и практичну обуку ради преквалификације за вјештине из области програмирања и пословно-комуникацијске вјештине да би се брже запослили.

Он је на конференцији за новинаре рекао да је један од примарних циљева Владе Републике Српске у овом четворогодишњем мандату изградња економије засноване на знању, те да је и овај програм у функцији тог циља.

Рајчевић је рекао да су пријаве за овај пројекат омогућене до 8. маја, а 100 полазника ће проћи одређена тестирања, након чега ће полазницима бити обезбијеђено 260 радних часова теоретске обуке из програмских језика, 140 радних часова практичне обуке у ИТ компанијама, те 12 радних часова обуке за стицање комуникацијских вјештина и управљања одређеним софтверским пројектима.

Он је додао да ће након обуке полазницима сертификате издати ресорно министарство и Иновациони центар Бањалука.

Према његовим ријечима, након тога ће ресорно министарство и Влада Републике Српске вршити процјену успјешности овог пројекта и, ако стопа запослених буде задовољавајућа, наредних година ће се ићи на повећање финансијских средстава за овај пројекат и на повећање броја полазника.

Рајчевић је додао да ће бањалучки Студентски центар "Никола Тесла" обезбиједити бесплатан смјештај за све полазнике који станују 60 километара даље од Бањалуке, гдје ће бити обука.

Директор републичког Завода за запошљавање Мирослав Вујичић рекао је да Завод први пут учествује у овом пројекту са 200.000 КМ.

Вујичић је навео да је на евиденцији Завода евидентирано 4.000 лица до 30 година старости која су завршила факултете, а предњаче правници и економисти који би могли да се пријаве за програм преквалификације да би постали конкурентнији на тржишту рада.

Он је напоменуо да на евиденцији Завода тренутно нема ниједан незапослени из области ИТ сектора.

Вујичић је рекао да се сваке године у Републици Српској смањује број незапослених, те навео да је закључно са мартом ове године на евиденцији Завода 93.000 незапослених.

Директор Иновационог центра Бањалука Драго Гверић рекао је да ће полазници у оквиру обуке имати конкретне задатке делегиране од привреде у оквиру практичног рада.

Гверић је рекао да постоји велика заинтересованост фирми из ИТ сектора за овај пројекат и велики број радних мјеста, али тренутно нема довољно обучених кадрова за овај посао на тржишту рада.

"Осим ИТ преквалификација у оквиру овог пројекта имамо и другу компоненту ИТ оријентација, гдје у мају намјеравамо да уђемо у интензивну комуникацију са матурантима у Републици Српској о значају оријентације у смислу одабира професије", навео је Гверић.

Професор Електротехничког факултета Универзитета у Бањалуци Зоран Ђурић рекао је да је идеја овог пројекта да се помогне компанијама у потрази за дефицитарним кадром, а компаније су примарно исказале потребу за програмерима.