ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија19/04/2019

ОЗВАНИЧЕНА САРАДЊА ТУРИСТИЧКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА СРПСКЕ И ВОЈВОДИНЕ

 

БИЈЕЉИНА, 19. АПРИЛА /СРНА/ - Туристичке организације Републике Српске и Војводине потписале су данас у Бијељини протокол о заједничком и јединственом туристичком производу који се већ годинама развија у пракси.

 

Протокол је потписан у Градској управи Бијељине гдје данас почиње Сајам туризма и гастрокултуре на којем је земља партнер Туристичка организација Војводине.

Директор Туристичке организације Републике Српске Нада Јовановић рекла је новинарима да ће овај договор омогућити још бољу промоцију и привлачење већег броја гостију на обје туристичке дестинације.

"Бијељина је изабрана за ову формализацију већ успјешне сарадње јер овај град за Војводину представља капију Републике Српске, а због добре комуникације ауто-путем и инвентивности привредника и Градске управе на развоју инфраструктуре овај град је направио огроман искорак у развоју туризма и постао апсолутно препознатљива дестинација", оцијенила је Јовановићева.

Она је похвалила дјеловање бројних еколошких удружења у Семберији, наводећи да та удружења поклањају пажњу ономе што привлачи туристе у Републику Српску као дестинацију за активни одмор.

"Ми смо земља воде и зеленила, као и добре хране", рекла је Јовановићева и навела да то свједочи и 10. међународни Сајам туризма и гастрокултуре који ове године на двоструко већем простору окупља дупло више излагача него претходни и да је његова понуда разноврснија.

Она је изразила увјерење да ће заједнички туристички производ Републике Српске и Војводине обезбиједити компатибилну понуду на задовољство туриста који долазе на обје ове дестинације.

Директор Туристичке организације Војводине Наташа Павловић рекла је новинарима да је туризам у покрајини прошле године имао рекордан пораст ноћења страних туриста за 17,5 процената у односу на 2017. годину.

"Потписивање протокола о сарадњи са Туристичком организацијом Републике Српске има за циљ повећање доласка туриста у обе дестинације, креирање јединствених туристичких понуда и боље економске ефекте", навела је Павловићева.

Према њеним ријечима, напредак би требало првенствено да се осјети додатним унапређењем руралног, бањског и вјерског туризма који су у експанзији, као и новим пројектима прекограничне сарадње које финансира ЕУ.

"Сарадња ће нам помоћи да остваримо што већи број туриста и да заједничким рутама повећамо и дужину њиховог боравка која је сада три дана у просеку у Војводини и у Републици Српској", каже Павловићева.