ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија19/04/2019

ТРИВИЋ: У ОВОЈ ГОДИНИ ЗАВРШИТИ СТАНДАРДИЗАЦИЈУ ЗАНИМАЊА

 

БАЊАЛУКА, 19. АПРИЛА /СРНА/ - Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изразила је увјерење да ће у овој години бити завршена стандардизација занимања у Српској, наводећи да су многа нестала, а нека се воде под два назива.

 

"Донијећемо уредбу о стандардима занимања која ће јасно дефинисати шта образовни систем у средњим школама нуди и како ће бити реализована теоријска и практична настава", рекла је Тривићева данас новинарима у Бањалуци.

Тривићева, која је присуствовала састанку у Привредној комори Републике Српске о теми "Унапређење образовања ученика код послодаваца", навела је да су представници различитих привредних субјеката и предузећа у Српској изразили спремност да се укључе у обезбјеђивање праксе за ученике средњег техничког стручног образовања за потребе тржишта рада.

Она је истакла да су привредници изразили и спремност да стипендирају ученике
који буду код њих обављали праксу, а могуће је и потенцијално запослење.

Тривићева је напоменула да се ученици који завршавају основну школу морају информисати о дјелатностима привредних друштава и размишљати о томе коју средњу школу да упишу, а о свему морају бити упознати и родитељи.

Директор Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић рекао је да је на данашњем састанку показана конструктивност и опредјељење да се иде у правцу унапређења практичне наставе као вида припреме за дуални систем образовања који ће бити уведен и у Републици Српској.

Представник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић рекао је да је ово почетак пилот-пројекта чији резултат треба да буде боље повезивање привреде, локалних заједница и школа.

Тривић је нагласио да ће Унија у наредном периоду, посредством Привредне коморе, позвати све послодавце да у привредним друштвима побољшају услове за обављање праксе и повећају број дјеце.