ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика19/04/2019

ЗАПРИМЉЕНА ОДЛУКА УСТАВНОГ СУДА БиХ О ДАНУ РЕПУБЛИКЕ

 

БАЊАЛУКА, 19. АПРИЛА /СРНА/ - Народна скупштина Републике Српске саопштила је да је данас званично запримила одлуку Уставног суда БиХ о укидању члана Закона о 9. јануару као Дану Републике, али наглашава да ће Српска и у будуће славити тај датум који је заснован на основним људским правима и слободама грађана да обиљежавају своје значајне историјске датуме.

 

У Народној скупштини Републике Српске данас је званично запримљена одлука Уставног суда БиХ којом се усваја захтјев дијела делегата једног клуба у Вијећу народа Републике Српске за оцјену уставности Закона о Дану Републике Српске.

"У достављеној одлуци Уставног суда БиХ, наведено је да се укида члан Закона о Дану Републике Српске који гласи: `На основу потврђене воље грађана Републике Српске, 9. јануар се утврђује као Дан Републике`, који, према Правилима Уставног суда БиХ, формално, престаје да важи наредног дана од дана објављивања ове одлуке у `Службеном гласнику БиХ`", саопштено је из Народне скупштине.

У саопштењу подсјећају да је Народна скупштина Републике Српске, као највиши уставотворни и законодавни орган власти, донијела Закон о Дану Републике Српске, којим је 9. јануар потврдила као секуларни празник.

"Истичемо да су сви празници Републике Српске, укључујући и Дан Републике Српске, засновани на демократској вољи грађана, и да ниједан празник не угрожава ни национални, ни вјерски идентитет конститутивних народа. Поштујући исказану демократску вољу грађана, наглашавамо да ће Република Српска и у будуће славити 9. јануар као Дан Републике Српске који је заснован на основним људским правима и слободама грађана да обиљежавају своје значајне историјске датуме", поручују из Народне скупштине.

У саопштењу се наводи да је Република Српска настала 9. јануара 1992. године, прије почетка грађанског рата у БиХ, и то је неоспорна историјска и политичка чињеница која се ниједном накнадном одлуком било код органа власти не може мијењати.