ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво19/04/2019

ЗА ШЕСТ ГОДИНА ПРИКУПИЛИ ВИШЕ ОД 14 ТОНА ПЕТ АМБАЛАЖЕ

 

ПРЊАВОР, 19. АПРИЛА /СРНА/ - У Основној школи "Бранко Ћопић" у Прњавору током шест година колико траје акција прикупљања ПЕТ амбалаже на рециклажу је послато више од 14 тона ПЕТ амбалаже или више од 350.000 пластичних флаша, рекла је за Срну психолог школе Јелена Радивојевић Ступар.

 

Она је поводом данашње велике акције прикупљања ПЕТ амбалаже напоменула да је то огромна количина отпада која захваљујући оваквим активностима није завршила у ријекама и у природи, него је поново нашла примјену у изради пластичних столова, столица и слично.

"Од прикупљеног новца успјели смо купити три клима-уређаја, телевизор, опремили смо кабинет информатике у Штрпцима, сваке године уређујемо школска дворишта и уколико постоји потреба помажемо ученицима слабијег материјалног положаја да оду на екскурзију или у школу у природи", појаснила је Ступарева.

Данашње прикупљање амбалаже било је организовано на осам пунктова, а осмислили су и едукативне летке у којима се суграђанима дају савјети како ПЕТ амбалажу припремити за рециклажу, али и сугерише да у конструкције не одлажу смеће.

"Нажалост четири године како имамо конструкције и сваки пут код пражњења проналазимо и кућни отпад којем ту није мјесто. Контејнери како наши тако и Комуналног предузећа `Парк` који служе за одвојени отпад нису мјесто за одлагање кућног отпада. Зато желимо да замолимо наше суграђане да одвајају секундарне сировине", нагласила је Ступарева.

Она је подсјетила да школа на подручју града има постављених 12 металних конструкција у које грађани могу свакодневно одлагати ПЕТ амбалажу.

"Свакодневно ПЕТ амбалажу одвајамо и у школи. У ходницима имамо посебне канте које нам је донирало предузеће `Водовод` и ученике практично учимо да амлабажу одвајају на лицу мјеста. То је једна лијепа активност којом се ученици уче да се од отпада, односно нечега што нам не треба може зарадити новац и употријебити за нешто јако корисно", појаснила је она.

Поводом обиљежавања Дана планете Земље у двориштима централне школе у Прњавору и у подручној школи у Штрпцима данас су првачићи са својим родитељима и учитељицама посадили цвијеће. Током јучерашњег дана ученици виших разреда у Штрпцима такође су садили цвијеће, али и окопали воћњак, малињак, засад ароније, док је еколошка секција научила један први разред како се саде такозване живе оловке.