ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво20/04/2019

ИЗ СИРИЈЕ НА КОСОВО ВРАЋЕНО ВИШЕ ОД 100 ЉУДИ

 

ПРИШТИНА, 20. АПРИЛА /СРНА/ - Косовска полиција ухапсила је четири особе из групе од 110 људи, повратника са ратишта у Сирији, који су током ноћи стигли на Косово, саопштио је директор косовске полиције Рашит Ћељај.

 

Он је навео да су ухапшена четворица повратника осумњичена за учешће уборбама.

"Косовска полиција је четворици повратника, одредила мјеру притвора од 48 сати, док ће остале мјере бити у складу са законским одредбама, према налогу Специјалног тужилаштва", рекао је Ћељај на конференицји за новинаре у Приштини.

Он каже да је међу повратницима 74 дјеце, те да њиховим повратком, на Косову није угрожена стабилност, преносе београдски медији.

"Косовске институције тренутно пружају прву помоћ и третман. Сви они који су починили кривична дјела суочиће се са правдом, док ће другима бити пружена потребна помоћ за рехабилитацију и повратак у друштво", рекао је Ћељај

Он је навео да још увијек има људи са Косова на подручјима сукоба.

"Имамо информације за 30 особа укључених у борбе. Са њима је и 49 жена и осоморо дјеце", рекао је Ћељај.

Министар правде самопроглашеног Косова Абељард Тахири појаснио је да су међу повратницима четири одрасла мушкарца, 35 жена и 74 дјеце, укључујући деветоро дјеце која су у ратним дејствима изгубила родитеље.

"У раним јутарњим часовима спроведена је операција којом се на Косово, уз помоћ САД, вратило 110 грађана који су били у Сирији", рекао је Тахири и додао да се још увијек тражи повратак оних који су учествовали у ратним дејствима.

Он каже да је операција повратка почела октобра прошле године у сарадњи са неколико институција, а циљ је да житељи Косова не учествују у међународним сукобима и да се врате на Косово.

Више од 400 житеља Косова, углавном одраслих, отишло је у посљедњих шест до седам година у Сирију и Ирак да се боре на страну милитантне "Исламске државе". Више од 70 њих је убијено.