ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво20/04/2019

ГРБИЋ: ВАЖНО ЈЕ ИМАТИ ВОЉУ И ЗНАТИ КОЈУ НАЦИЈУ ПРЕДСТАВЉАШ

 

ПРИШTИНА, 20. АПРИЛА /СРНА/ - Прослављени српски одбојкаш Владимир Грбић изјавио је Срни да је дух опстанка кључ успјеха, те да Срби на Косову и Метохији тај дух морају да гаје.

 

Грбић ће током дана у Грачаници одржати серију предавања и показних вјежби тренерима и члановима одбојкашких клубова из српских средина на Косову и Метохији.

Он каже да ће младима поручити да је, уз таленат и вољу, најважније да знају ко су, одакле су и коју нацију представљају, те да географско окружење у грађењу каријере не игра значајну улогу.

Грбић истиче да географија и окружење апсолутно не одређују каријеру, него да кључну улогу у том процесу, уз таленат, има искључиво воља.

"Суштински, најважније је да знате ко сте, одакле сте, због чега то радите и кога желите да учините поносним", рекао је Грбић, истичући да дјеца на Косову и Метохији сигурно знају и ко су и шта су, као и кога и коју нацију представљају.

Грбић је рекао да је његов циљ да дјеци и њиховим тренерима објасни да је полазна основа за бављење било којим спортом, посебно одбојком, њихово опредјељење и одлучност да се томе посвете.

"То што овдашња деца живе и тренирају у тешким условима у изолованим срединама не значи и не сме бити од пресудног значаја за бављење одбојком или било којим другим спортом", рекао је Грбић.

Прослављени одбојкаш је образлажући тај став навео сопствени примјер и примјер његовог брата, Николе Грбића.

"Кренуо сам из села у коме живи око 2.500 становника. Као дечак, свако јутро сам полазио аутобусом у 5.15 часова на јутарњи, а поподне такође аутобусом путовао 10 километара и на вечерњи тренинг", прича Грбић и додаје да је у млађим категоријама само одлучност, коју је пратила подршка породице, од њега и његовог брата створила врхунске одбојкаше.

Грбић је најавио да ће у наредном периоду са сарадницима посветити много више пажње развоју одбојке, посебно мушке, како на Космету, тако и у централној Србији и шире, јер је, како је рекао, мушка одбојка заспостављена у односу на женску.

"Све је претворено у профит и управо због тога морамо посветити више пажње камповима и стручном раду са младим категоријама, у дечјем узрасту. Само тако могу се створити неки будући одбојкаши попут генерација које су Србији обезбеђивале светске тронове", поручио је Грбић.

Грбић је са сарадницима први пут на Косову и Метохији, али је обећао да то неће бити последњи боравак, јер би требало да одржи семинаре и на сјеверу Космета.

У Спортском центру у Грачаници окупили су се одбојкаши и одбојкашице клубова са централног Космета и Одбојкашког клуба "Соколица" из Звечана.