ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 25/04/2019

СЛИЈЕПИ ПРЕДАВАЧ РАЗБИЈА СТЕРЕОТИПЕ

 

Двадесетчетворогодишњи Љубиша Черековић из Горњих Вијачана, штићеник Дневног центра за дјецу са потешкоћама у развоју "Невен" у Прњавору, сваког петка има улогу предавача матурантима Центра средњих школа "Иво Андрић" о животном искуству лица са оштећеним видом

 

Приредила: Тамара СТОЈАНОВИЋ

ПРЊАВОР, 25. АПРИЛА /СРНА/ - Љубиша Черековић, који од рођења има оштећење вида, а од петог разреда oсновне школе је потпуно слијеп, својим примјером едукатора средњошколцима разбија предрасуде о лицима са инвалидитетом и истиче да је слијепим лицима потребно пружити шансу да буду равноправан дио друштва.

Љубиша наводи за Срну да му је највећа жеља да пронађе стално запослење и обезбиједи сигуран извор прихода за живот будући да је и његов млађи брат, двадесетогодишњи Ђорђе, слијеп и незапослен иако има диплому физиотерапеута.

Он каже да је прва четири разреда завршио у Основној школи "Новак Пивашевић" у Горњим Вијачанима, а од петог разреда, када је потпуно изгубио вид, школовање наставио у Дервенти, гдје је у Центру "Будућност" завршио и средњу школу, те стекао звање кројачки конфекционар.

"Савладао сам и Брајево писмо, које ми је олакшало свакодневни живот", прича Љубиша.

Иако је научио да ради за машином, пегла и шије, Љубиша каже да данас тај посао не би могао радити, али зато има добро памћење, посебно бројева и различитих података.

Због немогућности самосталног кретања највише би му одговарали послови који подразумјевају усмени пренос информација и података.

Љубиша, који има велику подршку и помоћ асистента Бошка Бијелонића, каже да је први сусрет средњошколаца са вјежбом симулације сљепила и оријентације у простору необичан.

Према његовим ријечима, ученици се тешко сналазе, на почетку дјелују уплашено, али временом постају опуштенији и отворенији за комуникацију.

"Један дан седмично имамо предавање. На часовима говоримо о узроцима и подјели оштећења вида, о односу друштва према лицима са инвалидитетом и помагалима за слијепа лица са практичним примјером како изгледа кретање са бијелим штапом и водичем. Дио предавања је и пројекција филма `Сусрет`, чијим гледањем ученици могу више научити о правилном кретању слијепих, кориштењу помагала, безбједном уласку у средства јавног превоза и слично", прича Љубиша.

Асистент Бошко Бијелонић истиче да презентација има утицаја на размишљање младих Прњаворчана, за разбијање предрасуда које су можда имали према лицима са инвалидитетом.

"Најчешће предрасуде су да лица са инвалидитетом не могу ићи у школу, да имају превише повластица, да су спора, да се не могу запослити. На Љубишином примјеру смо показали да није тако у стварности", каже Бијелонић.

Он наглашава да је, након завршетка пројекта у школи, у плану презентација за привреднике како би покушали пронаћи боље рјешење за Љубишу.

"Љубиша је већ у годинама када морамо покушати да пронађемо неко рјешење за његову будућност, потребан му је посао", истиче Бијелонић.

Он додаје да према људима са инвалидитетом треба имати непосредан, природан однос.

"Ако имате неко питање немојте се обраћати пратиоцима, већ директно њима. Треба им пружити шансу да се укључе у друштвени живот и посветити много више простора у медијима јер што се више прича о неком проблему све су мање предрасуде", каже Бијелонић.

Према његовим ријечима, у плану је да у Прњавору буде одржан и округли сто посвећен слијепим лицима на који би били позвани представници Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју "Будућност" из Древенте, Центра за социјални рад и Општинске организације слијепих.

Бијелонић напомиње да су шансе за реализацију пројеката веће ако постоји сарадња више удружења и институција.

Пројекат "Едукацијом против дискриминације", чији је носилац Општинска организација слијепих у сарадњи са Дневним центром "Невен" у Прњавору, а финансијер Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, траје до 1. августа.