ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика25/04/2019

АЛБАНЦИ ТЕК САД ТРАЖЕ ПОТВРДУ СПЕКУЛАТИВНОГ КОСОВСКОГ ПРИЗНАЊА

 

БИЈЕЉИНА, 25. АПРИЛА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик каже да су Албанци у тешкој ситуацији јер тек сада траже да Србија потврди независност самопроглашеног Косова и истиче да о томе колико је оно "независно" најбоље свједочи то што му многе земље отказују признање које је било спекулативно и на бази силе САД.

 

"Албанци за независност Косова морају добити потврду Србије и, у том погледу, имају озбиљнији проблем од Србије", рекао је Додик за "Спутњик".

Он је нагласио да је многима било лакше да признају самопроглашено Косово него да имају проблем са Американцима, али да више није толико важно шта каже Америка.

"Нека бивша америчка политика, не да се мијешала, него је управљала процесима, и у БиХ, и подржавала албанску политику на Балкану, промовишући причу о Косову као преседану, а Републици Српској, која је у готово идентичним условима, говорила да ћути", истиче Додик.

Према његовим ријечима, иако Америка и данас стоји иза Албанаца, иза самопроглашеног Косова, не значи да је то дефинитивно завршено.

Када је ријеч о декларацији коју су предложили Албанци, покушавајући да Србе прогласе геноцидним, а коју би требало да разматра амерички Конгрес, Додик истиче да свијет данас није исти, а Америка више није најмоћнија ни политичка, нити финансијска сила.

Он каже да се све више људи са ових простора окреће финансијским центрима на Истоку и то предроређује и подршке политикама.

"Прије смо се овдје сви тресли од тих неких америчких декларација, изјава, док данас то више није толико важно. Та прича је рецидив једне прошлости. То има вијек трајања", наводи Додик.

Он је рекао и да има повјерења у политику америчког предсједника Доналда Трампа која подразумијева јачање Америке и немијешање у унутрашња питања других земаља.

Додик наглашава да су Срби као народ васпитани на ономе што се зове косовки мит и Република Српска неће дозволити да БиХ призна самопроглашено Косово.

"Нема народа који може егзистирати, а да у себи нема неку врсту мита", истиче Додик.

Према његовим ријечима, због тога су и постојали покушаји изградње новог мита за нови народ на простору Балкана, прије свега у БиХ - бошњачки народ који се успоставио тек 1993. године.

"Онда је измишљен мит о Сребреници, са много политичких спекулација које се желе наметати као дефинитивна истина. Да то није истина показаће вријеме и егзактни подаци. Смогли смо снагу, укинули ранији извјештај о Сребреници који су написали странци и био је основа за оптуживање Срба у Хагу. Формирали смо нову комисију у коју смо довели највеће стручњаке из те области", навео је Додик.