ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво25/04/2019

УТВРЂЕН НАЦРТ СТРАТЕГИЈЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ САЈБЕР КРИМИНАЛИТЕТА

 

БАЊАЛУКА, 25. АПРИЛА /СРНА/ - Влада Републике Српске утврдила је данас Нацрт стратегије за борбу против сајбер криминалитета у Републици Српској од 2019. до 2023. године.

 

Циљ стратегије је да се не дозволи да Република Српска постане погодно мјесто за извршиоце кривичних дјела из области сајбер криминалитета, као и постизање проактивне превенције и ефикасног одговора на изазов који поставља сајбер криминалитет, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.

У саопштењу се наводи да Влада Републике Српске стратешким приступом, уз сарадњу са релевантним субјектима на унутрашњем и међународном нивоу, унапређује властите капацитете и потенцијале за ефикасну борбу против сајбер криминалитета.

Осим постојећег законодавног и институционалног оквира за супротстављање сајбер криминалитету, стање у овој области ће се значајно унаприједити доношењем стратешког документа, додаје се у саопштењу.

Из Владе истичу да је доношење и спровођење стратегије Републике Српске за борбу против сајбер криминалитета од битног значаја за све грађане Републике Српске, те ће Влада настојати да створи све неопходне политичке и правне претпоставке за успјешну примјену стратегије.

Влада Републике Српске усвојила је и информацију о сарадњи са Министарством безбједности у Савјету министара и другим институцијама и органима БиХ у области цивилне заштите/заштите и спасавања.

Влада сматра да сви облици сарадње треба да се сроводе како је то дефинисано Оквирним законом о заштити и спашавању људи и материјалних добара од природне и друге несреће у БиХ, другим законима из области цивилне заштите/заштите и спасавања и поштујући уставне и законске одредбе и надлежности Републике Српске и БиХ, наводи се у саопштењу.

Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу задужено је да о овом закључку упозна Савјет министара.