ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво25/04/2019

НОВАЦ ВЈЕРОВАТНО ЈЕДИНИ МОТИВ УБИСТВА КРУНИЋА

 

БАЊАЛУКА, 25. АПРИЛА /СРНА/ - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да је новац вјероватно био једини мотив чланова групе познатих бањалучких криминалаца да убију бизнисмена из Бањалуке Славишу Крунића.

 

Лукач је истакао да у свакој држави има организованих криминалних група чија моћ зависи од тога колико им је то неко допустио.

Он је истакао да у Српској нема организованих група које имају моћ да могу да одлуче да убију било кога као што се десило у Србији када је убијен и премијер.

"Таквих или сличних група нема у Српској, али има појединаца или мањих група, углавном разбојника, односно људи који живе од криминала. Они су спремни и на оваква злодјела, њихов мотив је вјероватно само новац и ништа друго и мислим да је тако било и у овом случају. Група познатих бањалучких криминалаца, који су и до сада чинили најтежа кривична дјела и одлежали у затворима дугогодишње казне, је укључена у брутално убиство Крунића и његовог пратиоца", рекао је Лукач за РТРС.

Коментаришући наводе Крунићевог оца да је наручено убиство његовог сина, Лукач је нагласио да о томе због истраге не може да говори у овом тренутку.

"Али сви размишљамо на такав начин и криминална лица која су извршила брутално убиство нису имала директни мотив да убију Крунића јер им он вјероватно није направио никакву штету, нити био са њима у контакту, а питање је да ли су га икада и упознали. Свима је јасно да се круг не завршава са њима. Шта је њихов мотив осим новца јер они од његове смрти не би имали никакву корист. Претпостављамо да иза овог стоји неко други ко је могао да има корист од смрти Крунића, али видјећемо шта ће истрага покзати", каже Лукач.

Према његовим ријечима, у јавности су се појавиле инсинуације и повезивање неких лица која би могла бити наводни наручиоци убиства.

"Не можемо никога да оптужимо без материјалних доказа који могу бити вјеродостојни на суду. Видјећемо да ли ће и лица која су извршиоци кривичног дјела одлучути да говоре када се сусретну са затворским казнама, а овдје треба да буду максималне затворске казне до 40 година, те да кажу да ли је неко наручио убиство и платио им да то ураде. Видјећемо и шта можемо да покријемо материјалним доказима и другим сазнањима да бисмо доказали такве чињенице", истакао је Лукач.

Он је подсјетио да је Министарство унутрашњих послова одмах послије дојаве о убиству подигло сву структуру почевши од редовне полиције, криминалистичких инспектора, јединица за подршку до Специјалне антитерористичке јединице.

"Извршили смо блокаду ширег и ужег подручја и покушали да ухватимо могуће извршиоце. Чак је Бенеди Ђукановић који се доводи у везу са директним извршењем убиства и за којим је расписана потрага због бјекства легитимисан на подручју Дервенте, али у том тренутку нисмо знали да је он умијешан у ово убиство. Међутим, то нам служи као информација да знамо правац његовог кретања и гдје треба да усмјеримо наше даље трагање за њим", рекао је Лукач.

Он је истакао да немају информације да је Ђукановић прешао границу БиХ, подсјетивши да сарађују са полицијом Србије и другим полицијским агенцијама у окружењу.

"Рачунамо да ће он бити ухапшен и процесуиран. Њега доводимо у везу са директним извршењем убиства заједно са Жељком Ковачевићем који је убијен приликом напада и Емилиом Балдом који је ухапшен и предат тужилаштву. Имамо довољно сазнања и доказа о њиховој умјешаности у припрему и извршењу убиства. Данас смо пронашли двије пушке које су кориштене приликом убиства и друге доказе", нагласио је Лукач.

Министар унутрашњих послова Српске је рекао да због наставка истраге не може да говори о томе да ли су лица која су осумњичена као извршиоци имали још помагача.

"Наставићемо и наредних дана радити на овом случају да би утврдили све чињенице и сва лица која имају било какву повезницу са извршиоцима овог тешког злочина. Постоји могућност да има још лица, али видјећемо шта ће истрага показати", каже Лукач.

Он је истакао да је убиство Ковачевића олакшало истрагу и повезало истражиоце са лицима са којима је он имао контакте.

"Било нам је много лакше да дођемо до извршилаца мада смо и опреативним радом на терену дошли до сазнања да су се они на том подручју појављивали неколико дана прије убиства вјероватно припремајући терен за извршење кривичног дјела", истакао је Лукач.

Говорећи о томе да је у јавност процурио записник са саслушања Балде, који је покушао да себи направи алиби, Лукач је рекао да је питање за тужилаштво како је записник дошао у јавност.

"Сви који имају приступ тим подацима би морали да их заштите док се истрага води и да не дозволе да нешто исцури у јавност. Што се тиче покушаја Балде да направи себи алиби од тога нема ништа, све његове изјаве су пале у воду и наши докази, снимци видео надзора и изјаве свједока потврђују гдје се он налазио у то вријеме и говоре сасвим супротно од онога што он каже. Он не може да обори те материјалне доказе", каже Лукач.

Одговарајући на питање да ли је Крунић добијао пријетње и да ли је то пријавио полицији, Лукал је навео да из круга породице и пријатеља долазе информације да је Крунићу пријећено на различите начине.

"Ми немамо званичну пријаву о томе да је неко имао намјеру да угрози његов или живот његове породице. Мислим да ни он није у потпуности озбиљно схватио пријетње. Он је имао блиндирано ауто на располагању и штета је што га није користио. Да је био сигуран да неко може да га убије сигуран сам да би га користио", истакао је Лукач.

Коментаришући покушај политизације убиства Крунића у чему предњаччи министар безбједности у Савјету министара Драган Мектић, Лукач је рекао да Мектић дочекује туђу несрећу да је окрене у своју политилку корист и да окриви власт за убиства без икаквог разлога, аргумента и доказа.

"Али њему је годинама својствено да оптужује људе без доказа и зато има десетине кривичних пријава. Када оде са мјеста министра до пензије ће се бавити кривичним пријавама и ходати по судовима. Нека је на част политичким лешинарима који на туђим несрећама хоће да праве политичку каријеру и руше власт јер то нису успјели да ураде на изборима", поручио је Лукач.

Он је рекао да убиство Крунића и његовог пратиоца није ни на који начин повезано са убиством полицајца Слађенка Тубина у Љубији код Приједора, иако се то догодило у кратком временском периоду.

"Два убиства у кратком периоду изазивају узнемиреност, али не могу да кажем да је нарушена безбједност јер се то мора посматрати у ширем контексту и у цијелој Српској. Добрим радом полиције смо успјели да ово брзо рјешимо и сасвим је другачија перцепција људи када виде ко су извршиоци неког кривичног дјела", истакао је Лукач.

Према његовим ријечима много је оних који су спремни да употријебе оружје, а најгоре је да су спремни да га употријебе против невиних људи који им нису направили никакву штету, са којима никад нису били у сукобу, па чак их никада нису ни видјели.

"Међу тим лицима су и психијатријски случајеви попут Марка Шабића који је убио нашег полицајца и зато здравствене установе и комплетно друштво морају да пријаве људе који имају поремећај личности и они морају да буду држани под контролом. Питање је да ли су закони у потпуности дефинисали на који начин те људе можемо спријечити да направе злочине и да ли су адекватно лијечени. То је питање за друге институције и ја на то не могу дати одговор", каже Лукач.

Он је рекао да полиција приводи лица ако су направила инциденте, а ако се ради о психички поремећеним лицима мора да их преда надлежним установама чији је посао да их лијече.