ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво26/04/2019

ПРАШТАЊЕМ И ПОМИРЕЊЕМ ГРАДИТИ ЗАЈЕДНИЧКУ БУДУЋНОСТ

 

ПОДГОРИЦА, 26. АПРИЛА /СРНА/ - Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије позвао је у својој васкршњој посланици вјернике да опросте једни другима, истичући да се само на праштању и помирењу може градити истинска заједничка будућност свих људи.

 

"Човјек је биће створено на размеђу свјетова, огледало је и обличје свеукупне твари, али је и нешто много више, лик је и подобје самога Бога, а распеће и смрт Христова свједочанство су неизмјерне љубави Божје и човјекољубља према нама", навео је митрополит Амфилохије у посланици коју је данас прочитао у Цетињском манастиру.

Он је истакао да је несебичном љубављу Бог у Христу на Голготи открио себе и своју вјечну истину и свој вјечни Лик људима.

"Несебичном христоликом љубављу човјек постаје прави човјек, откривајући правог бесмртног себе. Та љубав саможртвена, постала и дарована од Христа, једини је истински смисао човјековог постојања. Христос нам поручује својом науком, смрћу и васкрсењем: `Нову заповијест вам дајем, да љубите једни друге`", напомиње митрополит црногорско-приморски.

Према његовим ријечима, ако се данас погледа на свијет кроз Христа, који је љубав и добробитије, могуће је видјети нови свијет и новог човјека.

"Он који је постао човјек, као један од нас, истовремено и вјечни Бог, својом је човјечанском природом сишао у смрт, али је својим Божанством побиједио смрт, подаривши човјеку и свијету могућност вјечног живота", каже митрополит Афилохије.

Нагласивши да је само Христос обасјао свијет таквом љубављу и да је зато могао назвати себе "свјетлост свијета", митрополит је истакао да Његова љубав нема граница ни ограничења.

"За њу нема Грка, ни Јеврејина, црнца ни бијелца, Србина, ни Црногорца, Руса, ни Јапанца, Африканца, ни Американца. Јача је од смрти, шира и бескрајнија од васионе и свих знаних и незнаних свјетова. То је љубав која никога и никад не заборавља", истакао је владика.

Истакавши да је губљење смисла живота најопаснија болест данашњег времена, која рађа безброј других болести, митрополит је указао да се то управо рађа из прихватања смрти као једине коначне реалности човјека и свијета.

"Зато, бесмртна дјецо Божја, и вјечна браћо и сабраћо, све опростимо једни другима Христовим Васкрсењем, јер само на праштању и помирењу може се градити истинска будућност свих људи заједно", поручио је митрополит црногорско-приморски.