ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана28/04/2019

ВЛАДИКА ТЕОДОСИЈЕ СЛУЖИО У МАНАСТИРУ ГРАЧАНИЦА

 

ГРАЧАНИЦА, 28. АПРИЛА /СРНА/ - Његово преосвештенство епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије служио је у поноћ Васкршњу литургију у манастиру Грачаница, којој су присуствовали и представници Одбора за помоћ Косову и Метохији из Републике Српске.

 

Владика Теодосије је истакао да се никада не смије заборавити да је свјетлост Васкрсења засијала управо из гроба Христовог и да је вјечни живот безусловни дар Божији.

Он је указао на потребу да се сагледају сопствена сагрешења, а да се у сваком ближњем види икона Христова.

Владика рашко-призренски је напоменуо да су неопраштање сагрешења, мржња, нетрпељивост, клеветање, вријеђање показатељи недостатка истинске свијести и искуства живота у Христу.

"Бог не тражи да му платимо улазницу, али да бисмо примили овај дар мора да отворимо своје срце и за Бога и за ближње. Без тога нема спасења, односно истинског живота у Христу Господу", рекао је владика Теодосије.

Он је истакао значај породице, која је у хришћанском смислу мала, домаћа црква и представља основну ћелију живота.

Владика Теодосије је нагласио да без здраве породице људи тешко могу да одрасту у здраве личности, те да често носе тешке трауме.

"Црква је увек учила да брак није само емотивна заједница човека и жене, већ света тајна која подразумева одговорност, обавезу, а често и жртву. Љубав без одговорности и жртве није љубав, већ пролазна хемија", рекао је владика Теодосије.

Према његовим ријечима, његовањем породичних вриједности, осјећаја одговорности за оне који страдају, за сиромашне, болесне, Црква све позива да надрасту један себични, индивидуалистички начин постојања.

Предсједник Одбора за помоћ Косову и Метохији из Републике Српске Милорад Арлове рекао је Срни да му је велика част што са српским народом на Косову и Метохији у тешким временима дочекује Васкрсење Христово у једној од највећих српских светња - манастиру Грачаница.

Уз поздрав "Христос васкрсе", Арлов је у име чланова Одбора и свих добротвора из Републике Српске честитао свим Србима правник и пожелио да живот у миру и достојанству.

"Српски народ на Косову и Метохији деценијама је разапет, а разапињу га још. Али, морамо вјеровати, као што је Исус Христ васкрсао на данашњи дан, да ће васкснути цијелом српском народу и Србима на Косову и Метохији да мирно живе, рађају и чувају своја вјековна огњишта", истакао је Арлов.

Васкршњој литургији у манастиру Грачаница присуствовао је и помоћник директора канцеларије за Косово и Метохију у Влади Србије Душан Козарев.