ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана28/04/2019

ПУТИН: НЕПРОЛАЗНЕ ВРИЈЕДНОСТИ ПРАВОСЛАВЉА

 

МОСКВА, 28. АПРИЛА /СРНА/ - Предсједник Русије Владимир Путин честитао је патријарху московском и цијеле Русије Кирилу и православним хришћанима празник Христовог васкрсења, саопштила је прес-служба Кремља.

 

"Овај стари хришћански празник вијековима испуњава срца људи радошћу и надом, вјером у тријумфом живота и љубави. Он симболизује нераскидиву везу између времена и духовних традиција које обједињују наш народ", наводи се у саопштењу.

Шеф руске државе је нагласио да Руска православна црква и друге хришћанске конфесије играју велику улогу у чувању богатог историјског и културног наслијеђа Русије, искрено се брину о јачању породичних вриједности и васпитању нових генерација.

"Тај вишестрани, истински аскетски рад је достојан највишег признања", нагласио је предсједник.

У честитки патријарху Кирилу, Путин је истакао да су важна мисија и преданост пастирском служењу дали поглавару Руске православне цркве неоспорни ауторитет код грађана.

"Они вас поштују као мудрог духовног учитеља, који се чврсто и досљедно залаже за непролазне вриједности православља. Цијене ваш велики аскетски рад, огроман лични допринос у очувању наших вишевјековних историјских, културних и духовних традиција", наводи се у честитки, пренио је "Спутњик".

Предсједник је нагласио да Руска православна црква активно учествује у животу државе и друштва, брине о васпитању омладине, јачању институције породице, заштити материнства и дјеце и да много ради на очувању мира у Русији.

Усркшњој литургији коју је служио патријарх московски и цијеле Русије Кирил у Храму Христа Спаситеља у Москви присуствовали су осим Путина и премијер Дмитриј Медведев, градоначелник Москве Сергеј Собјањин и друге јавне личности и политичари.