ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет03/05/2019

ЧЕМЕЗОВ: МОЖЕМО АНКАРИ ПРОДАТИ И "СУХОЈЕ"

 

МОСКВА, 3. МАЈА /СРНА/ - Пета генерација руских борбених авиона "Су-57" моглa би бити продатa Турској у случају неуспјеха договора о набавци америчких летјелица "Ф-35", изјавио је данас директор руског технолошког гиганта "Ростек" Сергеј Чемезов.

 

"Пета генерација `Сухоја` има изванредне квалитете и одлични су за извоз. Русија је спремна да сарађује уколико Анкара покаже интерес за куповину руских авиона", нагласио је Чемезов.

Вашингтон се првобитно сагласио да Анкари прода стотину својих авиона "Ф35", али је касније обуставио испоруку због спора са Турском због набавке руског противракетног система "С-400".

Анкара инсистира да руски "С-400" не представља никакву пријетњу за системе НАТО и да тражи резервни план ако не успије њихов договор са Америком.

Турска је била кључни купац "Ф35", али и производи дијелове за овај авион и уложила је у пројекат 1,25 милијарди долара.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган оцијенио је да ће цијели програм "Ф-35" пропасти без финансијског доприноса Анкаре.