ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет04/05/2019

ПАПА У ПОСЈЕТИ БУГАРСКОЈ И СЈЕВЕРНОЈ МАКЕДОНИЈИ

 

РИМ, 4. МАЈА /СРНА/ - Папа Фрањо сутра почиње посјету земљама Балкана током које ће обићи Бугарску и Сјеверну Македонију.

 

Папа ће се током тродневне посјете састати са представницима католичких заједница и православних цркава у Бугарској и Сјеверној Македонији, те разговарати са мигрантима.

Ово је прва посјета поглавара Римокатоличне цркве Сјеверној Македонији.

Бугарска православна црква не учествује у званичном католичко-православном дијалогу, а њени званичници раније су рекли да неће учествовати у заједничким службама или молитвама са папом.

Очекује се да ће се папа састати са патријархом Бугарске православне цркве Неофитом и да ће заједно са вишим чланом Синода посјетити православни храм, али ће се молити сам.

"Желимо да нагласимо да је сваки облик заједничке литургије или молитве, као и ношење литургујске одежде, за нас потпуно неприхватљиво јер свети канони то не дозвољавају", саопштио је Свети синод Бугарске православне цркве уочи посјете папе.

У саопштењу се наводи да Црква није дала благослов свештеницима да учествују у другим догађајима у вези са посјетом папе, као и да се забрана односи и на патријаршијски хор.

Међутим, портпарол Ватикана Алесандро Ђизоти очекује да ће хор Бугарске православне цркве пјевати за папу.

Ситуација је другачија у Сјеверној Македонији, гдје је Македонска православна црква прогласила аутокефалност 1967. године, али је нису признале друге православне цркве.

Српска, Бугарска и Грчка православна црква сматрају Македонску православну цркву расколничком, наводи АП.

Православни лидери Македоније надају се да ће промјена имена државе повећати њене шансе пред Цариградском патријаршијом.