ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура04/05/2019

ПРЕДСТАВНИЦИ БАЊАЛУЧКОГ СТУДЕНТСКОГ ПОЗОРИШТА У МОСКВИ

 

БАЊАЛУКА, 4. МАЈА /СРНА/ - Представници Бањалучког студентског позоришта, који бораве у Москви, разговарали су са представницима културних и образовних институција о културној сарадњи и размјени позоришних садржаја између Републике Српске и Русије.

 

Директор Бањалучког студентског позоришта Сања Војводић и уредник фестивалске едиције "Кестенбурга" Неда Симић Жерајић налазе се у посјети Москви од 30. априла на позив Московског клуба за подршку и развој који дјелује као организациона јединица Српско-руског пријатељства "Братство" у Москви.

Делегација из Бањалуке разговарала је са представником Московског клуба Звјезданом Кунићем о јачању српско-руских веза у области студентских позоришта, саопштено је из Бањалучког студентског позоришта.

"Идеја нам је да са Српско-руским пријатељством у копродукцији урадимо представу о животу Јесењина. Сматрамо да би била једнако гледана и занимљива позоришној публици и у Републици Српској и у Русији", навела је Војводићева.

Жерајићева је истакла да је заинтересованост студентских позоришта из цијелог свијета овај међународни фестивал, који ће бити одржан у новембру, премашила сва очекивања.

"Све је више квалитетних и признатих глумаца и редитеља који знају за наш фестивал и желе да размјењују с нама креативне идеје", рекла је Жерајићева.

Кунић је истакао да ће се Српско-руско пријатељство "Братство" веома радо одазвати позивима Бањалучког студентског позоришта и дирекције "Кестенбурга".

Московски клуб за подршку и развој највећим дијелом чине студенти који су дошли из Србије и Републике Српске на студије у Русију.

Подршку одласку Бањалучког студентског позоришта у Москву пружили су представништва Републике Српске у Београду и Москви.

Шеф Представништва Републике Српске у Москви Душко Перовић истакао је да су чланови Бањалучког студентског позоришта амбасадори културе Републике Српске и да ће ово представништво и убудуће подржавати и координисати културну сарадњу Студентског позоришта са културним установама из Москве и Санкт Петербурга.

"Са великим занимањем пратим рад Бањалучког студентског позоришта и подржавам све њихове активности. Они су се својим квалитетом изборили и за учешће на `Златном витезу` гдје су освојили награде. Фестивал `Кестенбург`, који организују, уписао се на свјетску културну мапу", рекао је Перовић.

Ово је трећа посјета представника Бањалучког студентског позоришта Москви након успјешног учешћа на фестивалу "Златни витез" и на 13. Конгресу међународне позоришне асоцијације АИТУ-а, што упућује на јасну опредељеност овог позоришта ка јачем окупљању студената Српске и Русије.