ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура07/05/2019

ИЗЛОЖБА "САВА ШУМАНОВИЋ И ТАЈНА ПОД КУПОЛОМ" 17. МАЈА У ПАРИЗУ

 

БЕОГРАД, 7. МАЈА /СРНА/ - У Културном центру Србије у Паризу 17. маја биће отворена изложба "Сава Шумановић и тајна под куполом", у оквиру програма обиљежавања 180 година дипломатских односа Француске и Србије.

 

Поставка, коју организује Галерија Матице српске, биће отворена до 31. августа, најавили су данас у Београду организатори.

Француској публици биће представљен дио опуса српског сликара који се односи на осликавање једног од стубаца у познатом париском ресторану "Купола" /La Coupole/ на Монпарнасу 1927. године, речено је на конференцији за новинаре у Министарству културе и информисања Србије.

Осим припремних скица за стуб из 1928. и 1929. године, које се данас налазе у приватном власништву, на изложби ће бити приказане и историјске фотографије ресторана "Купола" из тридесетих година 20. вијека.

Биће приказана и реплика ступца, као и избор слика Шумановића из колекције Галерије Матице српске којe указују на развојни пут сликара, од боравка у Паризу, па до њему својствене поетике остварене по повратку у Шид 1930. године.

Аутор изложбе Тијана Палковљевић Бугарски рекла је да та скица из приватног власништва јесте главни експонат ове изложбе.

"Она /скица/ потврђује да је то радио Сава Шумановић", рекла је Бугарски, која је и управник Галерије Матице српске.

Она је додала да ће бити изложен и Шумановићев цртеж "У бару", који је из колекције Галерије Матице српске.

Саставни дио изложбе је и филм "Четири каријатиде" Игора Антића, умјетника који живи и ради у Паризу, саопштено је из Министарства културе и информисања Србије.

Антић је видео-рад о Сави Шумановићу засновао на представама за стуб у ресторану "Купола", али и на анализи његовог цјелокупног стваралаштва које се чува и излаже у Србији.

Осим Министарства културе и информисања Србије, подршку у реализацији овог пројекта дали су Француски институт у Србији, Културни центар Србије у Паризу, приватни власник и група "Бертран", власник ресторана "Купола".