ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура09/05/2019

СЛИКАРУ МАРКУ КУСМУКУ ПРВА НАГРАДА ЖИРИЈА У ВЕНЕЦИЈИ

 

ПАЛЕ, 9. МАЈА /СРНА/ - Академски сликар Марко Кусмук са Пала освојио је у Венецији прву награду жирија на престижном међународном фестивалу "Венис лендс - арт прајс" /Venice Lands - Art Prize/, на којем је учествовало 320 сликара из 20 земаља.

 

Овај фестивал је основан под покровитељством удружења "Анонима соњатори" /Anonima Sognatori/ и чини га шест интернационалних умјетничких догађаја који се одржавају једном годишње у Венецији у областима - савремена умјетност, филмски фестивал, позоришни фестивал, музички фестивал, фестивал плеса и фестивал фотографије.

Кусмук је рекао да је на овогодишњој изложби учествовало око 320 умјетника из 20 земаља, а од 27 финалиста који су изложили свој рад награде су додијељене у три категорије.

"Награда за два де рад у категорији слике и цртежи којих је било више од 80 одсто припала је мени, награду за три де рад - скулптура освојила је Лили Мулер /Lilli Muller/ из САД и награда за четири де рад - перформанс припала је Франческу Мишеу /Francesco Misceo/ из Италије", изјавио је Кусмук за Срну.

Он је истакао да је освајање награде велика част и да побједа на једном оваквом догађају превазилази лични и представља успјех наше земље.

Кусмук је навео да је овогодишња манифестација која носи назив "Изван граница" /Beyond Borders/ имала за циљ да промовише не само идеју и визију умјетника који су се представили, већ савремене умјетничке сцене земаља из којих долазе.

"Сви имамо сличне циљеве и различите идеје. Ово је одличан повод да се оне повежу, а сарадња настави", нагласио је Кусмук.

Према његовим ријечима, на изложби се представио радовима из циклуса "Сурдитас" и понио једно лијепо искуство дружећи се са финалистима из различитих крајева свијета од Русије до Америке.

Кусмук каже да је "Сурдитас" циклус радова које је излагао у марту на изложби у Лајпцигу и да су радови из тог циклуса награђени почетком године првом наградом за цртеж фондације "Владимир Величковић", а који ће бити изложени у галерији "Хаос" у Београду у децембру.

Он додаје да су сљедећи планови изложба "Норт арт" или сјеверновенецијанско бијенале, како га зову у Рензбургу, гдје ће се представити 31. маја сликама из циклуса "Спознаја", које су настале од 2016. до 2018. године.

Марко Кусмук рођен је 15. фебруара 1985. године у Сарајеву. Дјетињство је провео на Палама, већином у сликарском атељеу свога оца, академског сликара Зорана Кусмука.

Академију ликовних умјетности Универзитета у Сарајеву завршио је 2007. године на Одсјеку сликарство, а специјалистичке студије похађао у Италији. Докторске студије завршио је у Београду, у класи професора Милоша Шобајића.

Марко припада генерацији савремених српских сликара, а до сада је остварио 15 самосталних и око 80 других изложби и умјетничких пројеката у земљи и иностранству, гдје његови радови добијају међународна признања.