ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво09/05/2019

ПУЉИЋ: СТЕПИНАЦ ВИШЕ КРИТИКОВАО ПАВЕЛИЋА ОД СРБА?!

 

ЗАГРЕБ, 9. МАЈА /СРНА/ - Предсједник Хрватске бискупске конференције Желимир Пуљић тврди да је Алојзије Степинац био критичнији према усташком поглавнику Анти Павелићу чак и од самих Срба и критикује ставове папе Фрање и Српске православне цркве /СПЦ/ по том питању.

 

Пуљић за Хрватски католички радио оцјењује да је изјава папе о канонизацији Степинца "узнемирила јавност".

Одлуку папе да СПЦ консултује у случају канонизације једног католичког блаженика, у овом случају Степинца, надбискуп Пуљић назива преседаном.

Пуљић тврди да је Католичкој цркви у Хрватској стало до добрих односа са СПЦ, али брани поруке Степинца у вријеме усташке Независне Државе Хрватске и тврди да је тадашњи загребачки надбискуп "радио шта је могао".

"Степинац је био критичар Независне Државе Хрватске - толики да, можда, ни Срби нису били тако критични према поглавнику. И Степинац је, јадник, патио због тога", наводи Пуљић.

Предсједник Хрватске бискупске конференције поручује да су Хрвати католици "Богу захвални за Степинца и поносни на њега, макар постоје криве предрасуде".

Он је поново напао књигу "Магнум кримен" Виктора Новака, који је својевремено у том дјелу говорио о спрези католичких великодостојника и усташких власти у геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима.

Све тврдње критичара Степинчевог понашања, масовног покрштавања православаца, страдања дјеце, уз ћутање Каптола, као и у случајевима концентрационог логора и бројних јама у које су људи бацани, Пуљић одбацује и тврди да је Степинац "био врло критичан према усташком режиму и ономе што је тај режим радио".

Изјава папе Фрање да је консултовао Његову светост српског патријарха Иринеја, којег веома цијени, те да је потребно проучити историјске факте у случају Степинца, примљена је врло лоше у круговима Католичке цркве у Хрватској и међу десним политичким спектром, који се противе папиној одлуци и отворено га критикују.