ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана09/05/2019

АКТУЕЛНЕ ПОУКЕ ИЗ ДРУГОГ СВЈЕТСКОГ РАТА

 

МОСКВА, 9. МАЈА /СРНА/ - Руски предсједник Владимир Путин поручио је данас у свом говору на Паради побједе на Црвеном тргу да су поуке из Другог свјетског рата и даље актуелне и да ће Русија чинити све што је потребно да јача свој војни потенцијал.

 

Путин је позвао међународну заједницу да формира јединствен систем безбједности, како би се супротставила пријетњама.

Руски предсједник је, честитајући Дан побједе као "дан побједе и туге", рекао да је у историји Русије било много херојских подвига, али да побједа над нацизмом заузима посебно мјесто.

"Са сваком годином осјећамо моћ великог подвига и тријумфа нашег народа. Управо је народ одбранио домовину и постао главни ослободилац народа Европе", нагласио је Путин, преносе руски медији.

Он је подсјетио на велике битке код Стаљинграда, Курска, Смољенска, Одесе, Севастопоља, те на опсаду Стаљинграда.

Руски предсједник је упозорио да у низу земаља свјесно искривљују догађаје из времена рата и да они који су заборавили на човјечност бесрамно лажу своју дјецу.

"Наша је света дужност да заштитимо истинске хероје. Живите у различитим земљама, али подвиг који смо заједно извршили немогуће је дијелити. Увијек ћемо одавати пошту свима вама и побједи која је била и остала једна за све", поручио је Путин.