ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана09/05/2019

ОДАТА ПОЧАСТ БОРЦИМА И ЦИВИЛИМА ПОГИНУЛИМ У ДРУГОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ

 

СТАНАРИ, 9. MAJA /СРНА/ - Испред Спомен-костурнице борцима НОР-а у Станарима данас су положени вијенци и одата почаст погинулим борцима и цивилима поводом 74 године од побједе над фашизмом у Другом свјетском рату и Дана Европе.

 

Вијенце су положиле делегације општинског СУБНОР-а, општинске управе, те општинског одбора СП-а.

Борац Другог свјетског рата са подручја Јелањске Радован Слијепчевић /89/ рекао је новинарима да се као четрнаестогодишњак прикључио 14. Средњобосанској ударној партизанској бригади и учествовао у биткама широм бивше Југославије.

"Рањен сам током ослобађања Добоја 17. априла 1945. године. Моје учешће много је значило саборцима јер смо ми најмлађи били и бомбаши и доприносили нашем народу колико смо могли", рекао је Слијепчевић.

Он каже да му је у сјећању посебно остало ослобађање Травника од фашиста, када је много његових сабораца погинуло, ослобађање Оџака, као и прелазак ријеке Врбас.

Слијепчевић је упозорио да многи данас не његују ослободилачку традицију и поручио да српски народ мора бити истрајан у његовању слободарских тековина у којима је учествовао од Првог свјетског рата до посљедњег одбрамбено- отаџбинског.

Предсједник Скупштине општине Станари Остоја Стевановић подсјетио је да је у Другом свјетском рату са подручја ове општине погинуло 86 бораца.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Горан Јеринић каже да данашње обиљежавање 74 године од побједе над фашизмом представља континуитет одавања почасти свима који су тада донијели слободу на овај простор.

У Спомен-костурници борцима НОР-а у Станарима сахрањена су 33 погинула борца.