ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана09/05/2019

ЦВИЈАНОВИЋ: ЊЕГУЈЕМО ВРИЈЕДНОСТИ ПРОИСТЕКЛЕ ИЗ АНТИФАШИСТИЧКЕ БОРБЕ

 

БАЊАЛУКА, 9. МАЈА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да Република Српска и данас кроз своје институције његује вриједности проистекле из антифашистичке борбе које су уткане у модерну Европу.

 

"Опредијељени смо да Републику Српску и даље развијамо као заједницу и друштво које његује тековине антифашистичке борбе и осуђује све покушаје историјског ревизионизма и појаве одређених покрета који афирмишу зла фашизма и нацизма", истакла је Цвијановићева.

Она је новинарима у Бањалуци након свечаног обиљежавања 9. маја - Дана побједе над фашизмом, рекла да је задовољна што је и ове године организован марш "Бесмртног пука", трећи пут заредом, као и што су положили вијенце на спомених палим борцима НОР-а, чиме су показали да су посносни на све учеснике НОР-а.

Према њеним ријечима, 9. мај 1945. године један је од најважнијих датума у историји јер је тог дана дошло до слома фашизма и злочиначких идеологија које су из њега проистекле.

"Задовољни смо јер смо једна од нација побједница у Другом свјетском рату и јер смо заједно са другим слободарским народима Европе допринијели борби против фашизма и његовом коначном слому", поручила је предсједник Српске.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да српски народ са поносом обиљежава данашњи датум јер је међу првима народима у свијету стао на страну оних који су препознали надолазеће зло које се надвило над већином човјечанства четрдесетих година прошлог вијека.

"Српски народ је дао највећу жртву и највише је пропатио, те има много разлога да обиљежава овај дан са поносом и поруком да се више никада нигдје не понови оно што је проживио наш народ", поручио је Чубриловић.

Он је додао да се нада животу у миру, слободи и слози, са развијеном економијом.

Предсједавајући Српског клуба у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Стевандић рекао је да се појавило много покрета који подржавају оне који су дали велике заслуге за настанак фашизма, а да Срби по историјском, генетском коду припадају онима који су учествовали у рушењу фашизма.

"Наша подршка свим организацијама и манифестацијама које славе рушење фашизма већа је што се појавило више оних који славе оне који су учествовали у стварању фашизма на овим просторима", додао је Стевандић.

Предсједник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова Душко Милуновић рекао је да је српски народ дао огроман допринос у сламању фашизма и чинио 82 одсто припадника јединица народноослободилачке војске.

"Наша је велика обавеза да обиљежавамо овај дан и трећи пут у Бањалуци смо организовали марш `Бесмртног пука`. Желимо да се присјетимо на наше храбре претке који су сломили фашизам и да покажемо да смо истрајни и на њиховом путу борбе против фашизма и да нећемо дозволити да се такво зло икада понови на овим просторима", поручио је Милуновић, који је министар рада и борачко-инвалидске заштите.

Предсједник СУБНОР-а Бањалука Раде Џајић подсјетио је да Југославија по броју жртава у односу на број становника имала највеће губитке од 1.706.000 људи, при чему је без родитеља остало 20 милиона дјеце.

"Не смијемо заборавити милионске жртве Другог свјетског рата против фашизма и морамо наставити обиљежавати догађаје из наше славне борбе", истако је Ђајић.

Овом приликом амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов уручио је одликовања Руске Федерације за заслуге у антифашистичкој борби учесницима НОР-а.