ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана09/05/2019

ПОЛОЖЕНО ЦВИЈЕЋЕ НА СПОМЕН-КОСТУРНИЦУ

 

МОДРИЧА, 9. МАЈА /СРНА/ - Полагањем цвијећа на Спомен-костурницу погинулим борцима Народноослободилачког рата и поетским часом данас је у Модричи обиљежен 9. мај - Дан побједе над фашизмом.

 

Вијенце на Спомен-костурницу 114 погинулих бораца Народноослободилачког рата и страдалих цивила са простора Модриче положиле су делегације бројних организација и удружења која његују традицију антифашистичке борбе и ослободилачких ратова.

Вијенце су положили и представници локалне власти, удружења и организација проистеклих из посљедњег одбрамбено-отаџбинског рата, јавних установа и предузећа са простора ове општине.

Начелник општине Модрича Младен Крекић рекао је да се злочин који су починили фашисти не смије поновити никада и нигдје у свијету.

"Обиљежавањем 9. маја обиљежавамо најзначајнији догађај у свијету - завршетак Другог свјетског рата, у коме су страдали милиони људи", рекао је Крекић.

Он је нагласио да се обиљежавањем Дана побједе над фашизмом одаје пошта жртвама, те шаље порука мира и указује на вриједност слободе за човјечанства.

Ђорђе Нијемчевић, пензионисани професор историје, подсјетио је да је у Народноослободилачком рату од 1941. до 1945. године из Модриче учествовало око 850 бораца од којих је 288 погинуло у разним јединицама Народноослободилачке војске Југославије.

"Жртве фашистичког терора била су и 433 цивила", рекао је Нијемчевић и напоменуо да је почетком Другог свјетског рата Модрича имала око 19.000 становника.

Нијемчевић је навео да се о доприносу Модриче у борби против фашизма треба говорити младима како би се наставио антифашистички дух становника ове општине.

Поетски час пред Спомен-костурницом, која се налази у Градском парку, одржали су ученици Средњошколског центра "Јован Цвијић" из Модриче.