ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика09/05/2019

ДОДИК: ОПРЕДИЈЕЉЕНОСТ ЗА НАСТАВАК ЕВРОПСКОГ ПУТА

 

ТИРАНА, 9. МАЈА /СРНА/ - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик у обраћању на пленарном састанку лидера Брдо - Бриони процеса у Тирани поновио је опредјељење БиХ за наставак европског пута за који постоји консензус свих релевантних политичких лидера у БиХ.

 

Из Предсједништва БиХ саопштено је да је бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић поновио значај регионалне сарадње, европског пута БиХ, наставка реформских процеса и испуњавања неопходних услова за добијање кандидатског статуса.

Земља домаћин овогодишњег сусрета лидера је Албанија, а на састанку су учествовали и лидери Србије, Црне Горе, самопроглашеног Косова, те челници иницијативе Хрватска и Словенија.

Посебни гости овогодишњег сусрета су високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини и предсједник Пољске Анджеј Дуда.

Главне теме скупа биле су континуирана улога Брдо-Бриони процеса у јачању регионалне сарадње на највећем политичком нивоу, те потврда европске перспективе земаља југоисточне Европе.

Процес проширења ЕУ остаје стратешки услов за јачање мира, безбједности и стабилности у региону, као и потреба за даљим спровођењем реформи у кључним областима.

У име члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића састанку је присуствовао његов изасланик Бранимир Јукић.