ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво09/05/2019

БОСАНЧИЋ: ТУЖИЛАШТВО ДА УЛОЖИ ЖАЛБУ НА СРАМОТНУ ПРЕСУДУ ВЕСЕЛИЈЕВОЈ

 

БАЊАЛУКА, 9. МАЈА /СРНА/ - Првостепена пресуда Суда БиХ од 10 година затвора Елфети Весели за свирепо убиство дванаестогодишњег Слободана Стојановића 1992. код Зворника је срамотна због чега Тужилаштво БиХ треба да поднесе жалбу, а Апелационо вијеће максимално пооштри казну имајући у виду тежину и бруталност овог злочина, сматра генерални секретар Демоса Боран Босанчић.

 

"Чињеница је да је Суд БиХ у овом случају примијенио Кривични закон бивше СФРЈ из 1976. године, чиме је омогућено да се Веселијевој може изрећи нижа казна од заслужене и доведена је у повољнији положај у односу на друге осуђенике за много мање брутална кривична дјела. Да је Суд БиХ примијенио Кривични закон БиХ из 2003. висина казне за ово кривично дјело била би од 20 до 45 година, односно Веселијева би била осуђена на казну затвора од најмање 20 година", навео је Босанчић.

Он је оцијенио да је поступање Суда БиХ и у овом случају засновано на двоструким аршинима, јер је за Србе пред том судском институцијом до сада у највећем броју случајева примјењиван Кривични закон БиХ из 2003. године, саопштено је из Демоса.

Суд БиХ изрекао је јуче првостепену пресуду којом је Елфета Весели осуђена на 10 година затвора за свирепо убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника, док је оптужбе ослобођен њен надређени Сакиб Халиловић, као командант Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица, такозване Армије БиХ.