ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика09/05/2019

ДОДИК: ЈЕДИНСТВЕНО И АРГУМЕНТОВАНО СМО БРАНИЛИ СРПСКЕ ПОЗИЦИЈЕ

 

ТИРАНА, 9. МАЈА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да су он и предсједник Србије Александар Вучић данас у Тирани аргументовано и јединствено бранили српске позиције.

 

Додик је нагласио да су Вучић и он релаксирани јер су у Тирани могли да јединствено бране српске позиције и да, како је рекао, указују на стереотипизацију према Србима у Републици Српској и према Србији да аргументовано ставе ствари у други ток.

Он је навео да је био изузетно задовољан што је предсједник Србије био веома директан и отворено одговорио и бранио ставове Србије и рекао /предсједнику самопроглашеног Косова/ Хашиму Тачију да је његово мјесто разговор, да му не може помоћи ни Америка, нити било ко други ако нема договора са Србијом.

"Ми пратимо и подржавамо оно што је став Србије. У том погледу ми не признајемо Косово, нити ћемо га признати без обзира на апеле који се покушавају овдје дати. Оно што буде урађено у дијалогу као резултат, ми ћемо подржати оног тренутка када то каже Србија и наравно када то каже Београд", рекао је Додик.

Он је навео да је важно да у Тирани није било неке идиличне приче него да је речено оно што је реалност, те да је чињеница да је ескалирао приступ да се не отварају неки проблеми јер је Тачи тражио и износио своје раније познате ставове.

"Знате да је јуче говорио о теми уједињавања Косова и Албаније. Речено му је да када бисмо ми то урадили и када би саопштили свијету да смо разговарали о тој теми и да смо договорили, да би одмах била реакција. Овдје је то било сасвим непримијећено од оних који су требало да примијете такав политички приступ", рекао је Додик.

Говорећи о расправи са бошњачким чланом Предсједништва БиХ Шефиком Џаферовићем на самиту у Тирани, Додик је рекао да оно што је видљиво у БиХ јесте неспособност БиХ да формира власт након избора.

"То је најлошија могућа порука. Имате демократске изборе, имате људе који гласају на тим изборима и ви игноришете њихову вољу зато што сматрате да имате неке друге приоритете", истакао је Додик на заједничкој конференцији за новинаре са предсједником Србије Александром Вучићем.

Он је навео да је током разговора у Tирани било много отворених питања и на релацији БиХ-Хрватска, гдје је јасно речено да Хрватска подржава реформу изборног система у БиХ која подразумијева да конститутивни народи бирају своје представнике, са чиме се Република Српска слаже.

"Немамо ниједан проблем у вези с тим и у том погледу треба да се убрза тај процес, као и питање `Пељешког моста` зато што Хрватска сматра да је њено право да тим суверено управља, а са друге стране у БиХ постоји стални напор да се то проблематизује. Могли смо да чујемо и став предсједнице Хрватске /Колинде Грабар Китаровић/ о том питању", рекао је Додик.