ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво09/05/2019

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ ПОЗВАО НА СРПСКО ЈЕДНИСТВО

 

БЕОГРАД, 9. МАЈА /СРНА/ - Његова светост патријарх српски Иринеј данас је у манастиру Жича, гдје се одржава редовно мајско засједање Светог архијерејског сабора Српске православне цркве /СПЦ/, позвао на јединство српског народа који, како је нагласио, само тако може опстати.

 

"Као бројчано мали народ, можемо опстати једино у слози и јединству, како је Свети владика Николај /Велимировић/ говорио: `Да нас Господ сложи, обожи и умножи", рекао је патријрах Иринеј и додао да је неслога једна од највећих мана српског народа.

Патријарх је рекао да је засједање Светог архијерејског сабора СПЦ мјесто гдје треба показати јединство.

"Глас Божји-глас Цркве чује се на Сабору. Све одлуке треба да буду саборне. Нека нам Господ помогне да у конфузном времену у коме живимо нађемо прави пут, пут Христов", рекао је српски патријарх, објављено је на сајту СПЦ.

Свети архијерејски сабор СПЦ започео је јутрос Светом архијерејском литургијом и чином призива Светог Духа којима је началствовао патријарх Иринеј.

У Храму Вазнесења Христовог је у поподневним часовима почео радни дио засједања који ће бити настављен и наредног дана.

Засједање ће бити настављено у суботу, 11. маја, у Патријаршијском двору у Београду.

Редовни Свети архијерејски сабор сазвао је Свети архијерејски синод СПЦ на приједлог Његове светости патријарха српског Иринеја.

Одлучено је да овогодишње засједање почне у Жичи, првом сједишту српске самосталне архиепископије, због јубилеја - осам вијекова аутокефалности.