ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија09/05/2019

ГУРИЈЕВ: МИГРАЦИЈЕ НЕЋЕ СТАТИ СА ПОБОЉШАЊЕМ КВАЛИТЕТА ЖИВОТА

 

САРАЈЕВО, 9. МАЈА /СРНА/ - Перцепија о мигрантима врло често је негативна јер се сматра да је ријеч о људима ниског степена едукације, што врло често није случај, истакнуто је данас у Сарајеву током сесије "Миграције у региону ЕБРД-а: претварање изазова у прилику", која је одржана у оквиру годишњег састанка Одбора гувернера Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/.

 

Главни економиста ЕБРД-а Сергеј Гуријев истакао је током сесије да је урађена велика студија ове банке која је показала да различите тенденције миграција - од избјеглица до екомских миграната.

"Постоје различити миграциони трендови. У неким земљама је највећи изазов емиграција док постоје друге, попут Јордана, Либана и Турске, које примају милион сиријских избјеглица. Земље у централној Европи пате од емиграције, али не воле нове мигранте", рекао је Гуријев.

Као примјер је навео да милион Пољака данас живи у Великој Британији, а истовремено два милиона Украјинаца живи у Пољској.

"Треба размислити о томе како миграцију начинити приликама, а не изазовом. Приступањем нових земаља Европској унији се то тржиште рада отворило и дало прилику многим високообразованим људима са истока да крену на запад", рекао је Гуријев.

Он је појаснио да то има и импликације на земље из којих су ти људи отишли, јер родбини шаљу новац, а поједини се врате у земље из којих су отишли и доносе иновације и инвестиције.

"Људи са запада не доносе само новац, него и вјештине. Миграције ставарају користи за обје стране", рекао је Гуријев.

Он је поручио да ће у будућности бити још миграција, те да је погрешна претпоставка да ће миграције стати када свијет постане богатији и када се побољша квалитет живота у земљама ниског прихода.

"Економисти сматрају да ће развој земаља ниског прихода на ниво земаља средњег прихода потенцијелних миграната бити још више, јер ће бити у могућности и да плате пут", додао је Гуријев.

Током сесије је истакнуто да људи стотинама година емигрирају из сиромашнијих земаља Балкана и других дијелове источне Европе на запад, али да је тада било и довољно дјеце, којима се тај тренд могао надокнадити.

Новинар "Економиста" Тим Џудах рекао је током сесије да све пројекције показује да ове земље имају све мање популације и да ће тај тренд бити настављен до 2050. године.

"Прије су људи са села били у дилеми да се преселе са села у град, док данас размишљају зашто из Тузле ићи у Сарајево када могу ићи у Њемачку или Лондон", додао је Џудах.

Џудах је указао да многи људи у западној Европи виде проблем са мигрантима, што је велико искушење за политичаре, с обзиром на то да се мора узети у обзир чињеница да популација у региону операција ЕБРД-а стари.

"Морамо узети у обзир чињеницу да ће наша популација за 20 до 50 година бити различита у односу на данас. У миграцијама имате добитнике и губитнике. Одговорни политичари морају да обезбједе да има што више добитника, те да и они који губе могу да имају одређене користи", додао је он.

Током сесије представљени су примјери Мађарске, Пољске Украјине и Румуније и односа тих земаља према дијаспори, уз напомену да миграције не зависе искључиво до висине плате.

Извјештај ЕБРД-а о миграцијама је, како су навели панелисти, показао да на глобалном нивоу 50 одсто миграната чине жене, а да је тај проценат у неким дијеловима свијета од 70 до 80 одсто.

Жене су, како је речено током панела, раније емигрирале ради обједињавања породица или ступања у брак, а данас јер желе боље образовање, радна мјеста и могућност да управљају својим животом, што је у неким државама у свијету ограничено.

Због чињенице да су жене које мигрирају подложније трговини људима и различитим врстама екосполатације, постоји све више иницијатива на глобалном нивоу која се баве тим питањима.

Извјештај ЕБРД-а, такође, показује да жене са високим образовањем које мигрирају имају тенденцију да заврше на радним мјестима које не одговарају њиховим квалификација.

Годишњи састанак Одбора гувернера ЕБРД-а затворен је данас сесијом Алумни асоцијације ЕБРД-а, која окупља око 3.000 чланова и представља јединствену мрежу стручњака из различитих сектора.