ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана09/05/2019

ЂОКИЋ: ЊЕГОВАЊЕ АНТИФАШИЗМА ЗА БОЉИ СВИЈЕТ

 

УГЉЕВИК, 9. МАЈА /СРНА/ - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је на обиљежавању Дан побједе над фашизмом у Доњој Трнови да је антифашизам једна од највреднијих тековина која свијет чини напреднијим и бољим.

 

"Свијет је поднио огромну жртву. На територији бивше Југославије пало је 1,7 милиона живота, а највеће жртве претприо је српски народ који је био и покретач борбе против фашизма и који је, заједно са Црвеном армијом, учествовао у побједи над фашизмом која је донијела вишедеценијски мир и просперитет", рекао је Ђокић.

Он је навео да се Дан побједе над фашизмом свечано обиљежава у Републици Српској и изразио задовољство што се на тим скуповима сваке године окупља све више грађана, посебно младих људи.

"То показује да је антифашизам посебна вриједност коју грађани Српске препознају и исказују поштовање према тој тековини", оцијенио је Ђокић.

Он је додао да Република Српска, заједно са 64 државе, на званичан начин обиљежава Дан побједе над фашизмом.

"Антифашизам је једна од највреднијих тековина која је везана за српски народ и за остале народе са простора бивше Југославије који су се прикључили антифашистичкој борби и стали на страну оних који су побиједили фашизам и његов најстрашнији појавни облик - нацизам", каже Ђокић.

Окупљање у меморијалном комплексту у Доњој Трнови традиционално организује угљевички Савез удружења бораца Народносолободилачког рата, а предсједник овог удружења Ратко Ђурковић рекао је на скупу да је Трнова својевремено носила назив мала Москва.

У антифашистичкој борби ово угљевичко насеље имало је 220 жртава, од чега 105 бораца.

Начелник општине Угљевик Василије Перић истакао је да је Доња Трнова позната као слободарско мјесто.

"Овде вриједи говорити о слободи. Трнова је на мапи свијета уцртана као мјесто које је познато по борби за слободу против нејвећег зла човјечанства - фашизма", рекао је Перић.

Он је навео и да је на овим просторима рођен Филип Вишњић који је опјевао борбу за слободу српског народа против турске царевине, као и легендарни пуковник Милан Јовић који је дао немјерљив допринос одбрани овог простора и стварању Републике Српске.

У меморијалном комплексу у Доњој Трнови, гдје су уписана имена 3.278 жртава фашистичог терора и сахрањене кости 527 бораца за слом фашизма, вијенце су положили представник Амбасаде Руске Федерације у БиХ пуковник Василиј Бочарников, делегације Владе Републике Српске, општине Угљевик, удружења СУБНОР-а из Угљевика и Бијељине, Борачке организације Угљевика, Мјесне заједнице Доња Трнова и представници политичких странака.