ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана09/05/2019

"БЕСМРТНИ ПУК" МАРШИРАО НОВИМ САДОМ

 

НОВИ САД, 9. МАЈА /СРНА/ - Бесмртни пук Србија и у Новом Саду је послије подне организовао марш сјећања на страдале и учеснике свих ратова у прошлом вијеку, поводом 9. маја, Дана побједе над фашизмом.

 

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић истакао је, обраћајући се присутнима на Тргу слободе, да се без културе сјећања не може добро утабати пут будућим генерацијама.

"Поносан сам на људе који су дошли из свих крајева Војводине и донели фотографије ближњих који су изгубили животе у различитим ратовима. Хвала свима што сте дошли, да се на симболичан начин одужимо прецима, који су изгубили животе у ратовима од 1912. до 1999. године", рекао је Вучевић, након марша.

Према његовим ријечима, да није било жртве коју су поднијели преци, Србија не би данас живјела у слободи.

"Много дугујемо нашим прецима, али још више дугујемо нашим потомцима. Имамо обавезу да им предамо сигурну, стабилну, безбедну и мирну Србију, да им буде добра кућа у којој ће остати да живе и раде", истакао је Вучевић.

Он је нагласио да је главни циљ да се Србија и даље економски развија, као и да буде политички призната.

Манифестација марш "Бесмртног пука" почела је полагањем вијенаца на споменик "Породица" на новосадском Кеју жртава рације. Потом је услиједио марш градским улицама од Кеја жртава рације до Трга слободе.

Послије завршеног марша на Тргу слободе одржан је пригодан културно-умјетнички програм поводом Дана побједе над фашизмом.

Марш је одржан без икаквих политичких обиљежја, под заставом Србије, и имао је искључиво родољубиви карактер.

Марш "Бесмртног пука" први пут је одржан у Русији 2011. године, одакле се раширио у четрдесет земаља свијета и постао међународна манифестација.

Марш Бесмртног пука данас је одржан и у Београду, Нишу, Крагујевцу, Краљеву, Ужицу, Крушевцу, Кикинди, Сомбору, Панчеву и Параћину.