ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти12/05/2019

ОЧУВАТИ ИНСТИТУЦИЈЕ СРПСКЕ КОЈА ПОЧИВА НА ИДЕАЛИМА ИЗ ПРОТЕКЛОГ РАТА

 

БАЊАЛУКА, 12. МАЈА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да Република Српска данас почива на идеалима који су били уткани у одбрамбено-отаџбински рат и да је најважније јачати њене институције.

 

Цвијановићева је напоменула да је за Републику Српску изгубљено много живота и да је то била тешка борба у којој се бранила слобода и Српска.

"Република Српска коју данас градимо и сваког дана јачамо почива на свим тим идеалима који су били уткани у протекли одбрамбено-отаџбински рат", рекла је Цвијановићева новинарима након завршетка званичног обиљежавања Дана Војске Републике Српске и Дана Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука у касарни "Козара" у Бањалуци.

Она је изразила задовољство чињеницом да је Република Српска сваким даном све јача и да је једна од најважнијих ствари јачање њених институција да би могле да одговоре задатку - да раде у интересу и у складу са потребама грађана.

Цвијановићева је указала на потребу да у оквиру БиХ постоји тјешња веза између различитих нивоа власти да би одређене ствари могли бити координисане, те истакла важност добре сарадње са српским представницима на нивоу БиХ.

"У то име позивам их да се што прије деси имплементација изборних резултата зато што се предуго чека на то како би смо у потпуности добили функционалне представнике који долазе из Републике Српске", истакла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је 12. мај - Дан Војске Републике Српске један од најважнијих датума у историји Републике Српске, те истакла како је сваки пут задовољна приликом окупљања када се обиљежава догађај од важности за Српску.

"Морамо се увијек окупљати, а не само онда када су важни празници. Без обзира на којој позицији дјеловали, шта год радили, морамо разумијети да долазимо из Републике Српске и да смо дужни да чувамо и водимо рачуна о Републици Српској и да очувамо њен уставни капацитет", истакла је Цвијановићева.

Цвијановићева је указала да постоје бројни изазови, али је истакла да не препознаје вољу свих у БиХ да на исти начин приступе процесу помирења и изградњи повјерења, већ да се препознају напади на индентитет, капацитет, функционалност.

"Због тога је веома важно да све институције на нивоу Републике Српске и сви наши представници на нивоу БиХ треба да разумију да су увијек на истом задатку у истој функцији и да приоритетни и једини узвишени циљ јесте очување Републике Српске", истакла је Цвијановићева.

Цвијановићева је борцима Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука честитала 12. мај, а током обраћања на централној свечаности припаднике Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ поздравила је традиционалним српским поздравом "Помоз Бог јунаци!".